Reguli generale
– accesul în sala de judecată este permis cu 30 de minute înainte de începerea şedinţei
– conduita în sala de judecată este supusă unor reglementări specifice – mai multe …
Norme de conduită – legislaţia românească stabileşte, în articolele 121-124 Cod de procedură civilă şi articolele 290, 298-299 Cod de procedură penală, dar şi în Regulamentul de ordine interioară a instanţei anumite norme de conduită ce vor fi respectate de persoanele ce intra in instanţă .
– accesul publicului în sală poate fi limitat numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege – mai multe …
– fotografierea, filmarea sau înregistrarea în sala de şedinţă se fac numai cu aprobarea preşedintelui completului
Reguli procedurale
– suspendare şedinţei se poate face pentru motive justificate. Durata suspendării va fi anunţată şi afişată pe uşa sălii de şedinţă
– cauzele care se amână, fără discuţii, vor putea fi strigate la începutul şedinţei, în ordinea listei, dacă toate părţile legal citate sunt prezente şi cer amânarea sau în cauză s-a solicitat judecata în lipsă.
– la cererea părţilor, instanţa va putea lăsa cauza la urmă, fixând o anumită oră, când dosarul va fi strigat din nou.
– în cazul în care nici una dintre părţi nu se prezintă la strigarea cauzei, dosarul va fi lăsat la sfârşitul şedinţei când, după o nouă strigare, în ordinea listei, se va proceda conform dispoziţiilor procedurale. Pentru motive temeinice, preşedintele completului poate dispune luarea cauzelor într-o altă ordine decât cea înscrisă pe lista de şedinţă.
– cererile sau actele depuse în timpul şedinţei de judecată vor fi datate, vizate şi semnate de preşedintele completului de judecată.
– în cursul şedinţei de judecată grefierul va consemna în caietul de note: numărul dosarului, poziţia acestuia pe lista de şedinţă, susţinerile orale din timpul şedinţei, depunerile de cereri şi acte, măsurile dispuse de instanţă, precum şi toate celelalte aspecte din desfăşurarea procesului.
– în cazul în care desfăşurarea şedinţei de judecată se înregistrează cu mijloace tehnice, suportul înregistrării se va păstra în arhiva instanţei timp de 3 ani, socotiţi de la data efectuării ultimelor înregistrări.
– în cazul amânării judecăţii cauzei, la fixarea noului termen şi a orei de prezentare la instanţă se va ţine seama de programarea şi încărcătura şedinţelor de judecată.
– în situaţia în care cauza rămâne în pronunţare, preşedintele completului anunţă în şedinţă ora şi, eventual, ziua stabilită pentru pronunţarea hotărârii.
sursa:justitia-romana.org