Capodopera lui Rembrandt, „Bătrân în costum militar” ascunde un mare secret

 

 Un scaner sofisticat cu raze X a scos la iveală secretul ascuns al unei capodopere a pictorului flamand Rembrandt Harmenszoon van Rijn, scrie dasy.de,citat dejurnalul.ro Cercetătorii au descoperit că pictura „Bătrân în costum militar”, realizată în anul 1631, ascunde un alt portret.
Iniţial, pictura a fost analizată cu ajutorul unui scaner în infraroşu, al unuia cu neutroni şi respectiv cu un scaner convenţional cu raze X, însă rezultatele nu au fost pe măsura aştepărilor. „Problema a fost că Rembrant a folosit aceleaşi vopsele, cu aceaşi compoziţie chimică atât pentru pictura iniţială, cât şi pentru cea care o acoperă”, a declarat un expert.

Noua tehnologie însă, mult mai avansată, poate trece prin diferitele straturi de vopsea aplicate. „Experimentele noastre demonstrează că este posibil să dezvăluim o mare parte din imaginea ascunsă”, a declarat Matthias Alfeld de la Universitatea din Antwerp. Rezultatele ultimelor scanări vor fi publicate în „Journal of Analytical Atomic Spectrometryle”.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET:http://www.realitatea.net/secretul-ascuns-sub-o-pictura-de-rembrandt-descoperit-cu-raze-x_1104707.html#ixzz2JmZ1D5Iv

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.