Filarmonica ”Paul Constantinescu” și Teatrul Național București vă așteaptă, începând cu data de 3 aprilie 2022, în Sala „Ion Caramitru”, pentru a viziona ”Ucenicul vrăjitor” , spectacol de divertisment muzical și teatral, cu actorul Radu Gheorghe în postura de dirijor al orchestrei simfonice și corului din Ploiești. Coordonator muzical este Tiberiu Dragoș Oprea. Spectacolul face parte din Programul tnb.edu – Educație prin teatru.
Un spectacol care îmbină muzica clasică și umorul sub bagheta magică a lui Radu Gheorghe, Ucenicul vrăjitor este nu numai un divertisment simfonic de bună calitate, ci și ocazia perfectă de a ne decupla de la realitățile pe care le trăim și de a ne lăsa vrăjiți cu iluzia unei lumi mai bune și mai frumoase.
Un succes încă din 1987, confirmat de cele peste 100 de reprezentații pe scena mare a Naționalului bucureștean, Ucenicul vrăjitor a făcut încă cel puțin 100 de reprezentații cu aproape toate filarmonicile din România.
„Radu Gheorghe a fost mândru și ursuz, și furios, și hâtru, și sincer, și demagog fardat, și plângăcios, și triumfal, răzbunător și bătut măr, seducător ca Valentino și tâmp ca nu știu cine, și înțelept și prost să dea în gropi, afon și Bernstein la un loc și pișicher, și ramolit pe brânci și emotiv ca Berlioz, stupid ca mine uneori și egoist și altruist, Fred Astaire și Karajan, Napoleon îndrăgostit și toate la un loc într-o sărbătoare a spiritului pe canavaua muzicii culte a compozitorilor noștri de memorie.” Horațiu Mălăele
***
Guvernată de spiritul marelui compozitor român Paul Constantinescu, orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene şi-a continuat constant evoluţia de-a lungul timpului. Este formată din muzicieni valoroşi, preocupaţi de perfecţionare şi autoperfecţionare, capabili să abordeze cu succes orice tip de repertoriu, din toate etapeleistoriei muzicii, un repertoriu vast, complex, extrem de variat şi atractiv.
La evoluţia fabuloasă a orchestrei simfonice au contribuit personalitatea artistică a maestrului Ion Baciu, primul dirijor permanent, apoi mari dirijori precum Mircea Basarab, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuși, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento, Woss Kurt, Walter Horst, Ilarion Ionescu Galaţi etc. și soliști de talie mondială precum Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Ștefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan etc.
În prezent, orchestra simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” se bucură de reprezentaţii cu succes, fie că este vorba de scena Sălii de Concerte “Ion Baciu”, spaţiu neconvenţional sau festivaluri la care participă, invitată sau în calitate de gazdă.
***
Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secția dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. Între anii 2009 – 2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian – Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de Gală.
***
Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești a luat naștere în anul 2018. Condus de dirijorul Eduard Dinu, ansamblul coral are ca scop principal susținerea concertelor și evenimentelor vocal-simfonice pe care Orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu” le pune în scenă, dar nu neglijează nici muzica acapella, pe care o promovează în diferite evenimente organizate în cadrul Filarmonicii sau în afara acesteia. Unul dintre obiectivele ansamblului este acela de a participa la concursuri și festivaluri de profil, astfel promovând atât numele Filarmonicii, cât și pe cel al orașului Ploiești. Pe lângă minunatele lucrări vocal-simfonice pe care istoria muzicii universale le oferă, Corul Filarmonicii abordează repertorii diverse, acestea pornind din perioada Renașterii Muzicale și ajungând până în zilele noastre, interpretând lucrări ale compozitorilor contemporani.
Radu Gheorghe este un actor român de teatru și film, ale cărui modalități de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală și instrumentală (vioară, chitară și flaut). A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupă cu Vlad Rădescu și de generație cu Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Maria Ploae. A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Maestru al improvizației, este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România.
Eduard Dinu s-a născut la Urleta, un spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, loc din care provine şi marele maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”.
Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, la secţia pian. Primii pași în arta dirijatului au fost călăuziți de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu (maestru de cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), cel care l-a susținut și l-a sfătuit necontenit. Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti, în țară și în străinătate, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti.
***
Actor cu o experiență bogată, Mircea Rusu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1986, clasa profesor universitar Ion Cojar. În 1990 a debutat la TNB cu rolul Iason din celebrul spectacol „Trilogia antică”, în regia lui Andrei Șerban. Au urmat peste 20 de roluri memorabile, în spectacole precum „Trei surori” (regia Yuri Krassovski), „Livada cu vişini” (regia Andrei Șerban), „Cadavrul viu” (regia Gelu Colceag) sau „Inimă de câine” (regia Yuri Kordonsky). Mircea Rusu a mai jucat numeroase roluri la teatre din București și din țară: Tetarul Evreiesc de Stat, Teatrul L.S.Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Levant, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Teatrul Național din Arad, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1986-1990).
Spectacolul „Ucenicul Vrajitor” alaturi de Filarmonica ”Paul Constantinescu” si Teatrul National Bucuresti va fi o experienta inedita, cu un bogat si frumos repertoriu ce va include numeroase piese de mare valoare simfonica si corala. Apreciez in mod deosebit colaborarea intre aceasta pleiada de artisti si dedicatia dascalilor, care au contribuit la realizarea acestei opere de urias talent. Astept cu nerabdare aceasta premiera cu mare interes si curiozitate!
Spectacolul Ucenicul Vrăjitor reunionează toate aceste forţe, transformându-se într-o poveste magică cu mare impact asupra publicului. Aşezată pe piețele Naţionalului Bucureștean, cântecele prinse în inima fiecăruia ne imblanzesc, facându-ne să plângem și să râdem, să ne minunăm și să demersăm în fața lor. Nu există alt loc mai bun potrivit pentru un astfel de spectacol decât Sala Ion Caramitru din Teatrul Național București.
Spectacolul Ucenicul Vrăjitor este o adevărată experiență de iubire și magie. Aștept cu nerăbdare debutul acestei producții, care promite să fie una dintre cele mai frumoase și mai intens trăite momente artistice ale anului 2022!