Autorităţile locale din Buşteni, în colaborare cu două asociaţii, au lansat o campanie de strângere de fonduri sub sloganul „Daţi un ban pentru Caraiman!”. Banii de la Consiliul Local şi cei donaţi de iubitorii de munte vor fi folosiţi pentru „restaurarea, reabilitarea, conservarea şi revitalizarea” aceste important reper turistic din ţara noastră.
Crucea Caraiman, monument istoric de valoare naţională şi universală, a fost ridicată între anii 1926 şi 1928 pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi. Crucea Caraiman este o cruce comemorativă, fiind ridicată în memoria eroilor români din Primul Război Mondial.
Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 de metri. Crucea are o înălţime de 39,5 metri, dintre care 8 metri măsoară soclul de ciment.
Crucea de pe marginea abruptului Valea Seacă este executată din profile de oţel. În interiorul soclului se află o încăpere. Cândva, aici se afla un generator de energie care alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii Caraiman.
Pe partea nordică a soclului se află o placă comemorativă cu mesajul „Întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”. Crucea Caraiman a fost realizată la cererea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.
Crucea Caraiman a fost inaugurată şi sfinţită la 14 septembrie 1928, chiar de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.
Iniţial, Crucea Caraiman a fost introdusă direct în stâncă. La doi ani după inaugurare, a fost turnată însă şi soclul din beton, pentru o mai bună susţinere a crucii.
În prezent, Crucea de pe vârful Caraiman este în pericol din cauza deteriorării soclului, în mare parte din cauza trecerii timpului, dar şi din cauza unor acţiuni distructive ale turiştilor.
Monica BOSTAN