Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa 2013?

CE a lansat saptamana trecuta comunicarea privind perspectivele Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013: „PAC in perspectiva anului 2020 – Cum raspundem provocarilor viitorului legate de alimentatie, resurse naturale si dezvoltare teritoriala”.

Comunicarea Comisiei propune trei optiuni pentru continuarea reformei PAC, urmand ca, in urma discutiilor pe marginea acestora, sa prezinte o serie de propuneri legislative formale la jumatatea anului 2011.

Cele trei optiuni propuse pentru viitoarea orientare a PAC sunt:

ajustarea treptata a celor mai presante deficiente ale PAC;
transformarea PAC intr o politica mai ecologica, mai echitabila, mai eficienta;
renuntarea treptata la platile directe si la masurile de piata si concentrarea pe obiectivele referitoare la protejarea mediului si combaterea schimbarilor climatice.

Comisia recomanda mentinerea sistemului actual format din doi piloni: un prim pilon, care cuprinde plati directe si masuri de piata, in cazul caruia normele sunt definite clar la nivelul UE, si un al doilea pilon, care cuprinde masuri de dezvoltare rurala multianuale.

CE propune totodata ca viitorul sistem de plati directe sa nu mai utilizeze perioadele istorice de referinta, ci sa se bazeze pe criterii obiective, atat economice, cat si de mediu, care sa fie usor de inteles de catre contribuabili.

Una din variantele propuse de Comisie este acordarea unei plati de baza pentru sustinerea venitului fermierilor, care ar putea fi uniforma la nivel de regiune, neconstituind o rata fixa la nivel european, suplimentata de o plata de mediu anuala, precum si de o plata pentru compensarea conditiilor naturale defavorabile specifice. Acestea ar urma sa completeze sumele platite prin intermediul masurilor de dezvoltare rurala.

Un element de interes pentru Romania din Comunicarea Comisiei este propunerea de introducere a unei scheme simplificate de sprijin pentru sustinerea fermelor mici, menita sa le sporeasca competitivitatea, contribuind astfel la vitalitatea zonelor rurale. Comisia recunoaste ca birocratia ingreuneaza in prezent accesul fermelor mici la fonduri europene, desi ele joaca un rol important in dinamica economica a zonelor rurale.

COM precizeaza ca, in privinta masurilor de piata, pe langa interventia publica si sustinerea depozitelor private, ar putea fi puse in aplicare unele masuri de rationalizare si simplificare, care sa vizeze cu precadere imbunatatirea functionarii lantului alimentar.

In ceea ce priveste componenta de dezvoltare rurala a viitoarei PAC, COM acorda atentie integrarii orizontale a considerentelor de mediu, de combatere a schimbarilor climatice si de inovare in programele finantate pe acest pilon. COM propune de asemenea un element nou pentru viitoarea politica de dezvoltare rurala – un set de instrumente pentru gestionarea riscurilor, care sa raspunda mai eficient incertitudinilor legate de veniturile fermierilor si volatilitatea pietei.

Scopul reformei PAC este acela ca sectorul agricol european sa devina mai dinamic, competitiv si eficient in contributia sa la punerea in aplicare a Strategiei Europa 2020 privind asigurarea unei cresteri durabile, inteligente si favorabile incluziunii.

Sursa: www.dae.gov.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.