„Tuica de Valeni” are aproximativ 30 de grade si rivalizeaza cu celebrul whisky. Se produce de pe vremea dacilor, fiind cunoscuta in intreaga tara, dar si in strainatate, si apreciata de catre specialistii din domeniu. Multi turisti care trec prin Valeni in drumul lor spre statiunile montane de pe Valea Prahovei poposesc in oras doar pentru a cumpara bautura obtinuta prin fermentarea si distilarea prunelor. In ceea ce priveste „reteta” tuicii de la Valenii de Munte, producatorii spun ca pentru ca produsul sa fie de calitate fructele trebuie sa fie aromate si sa contina mult zahar. „Soiul de prune trebuie sa fie aromat pentru ca tuica sa fie de calitate. Zona noastra este recunoscuta pentru calitatea prunei grase romanesti, a solului, precum si pentru buna pozitie a terenurilor fata de soare. Culesul fructelor trebuie sa se realizeze cat mai tarziu, deoarece in fiecare zi cu soare cantitatea de zahar din fructe se mareste. Depozitarea fructelor se face in vase de lemn numite tocitori, iar fermentatia – procesul prin care zaharul din fructe se transforma in alcool – dureaza minimum 21 de zile, conditia fiind ca vremea sa fie frumoasa. Altfel, perioada de fermentatie se prelungeste. Distilarea se face in cazane din cupru curat, cel pe care il detin datand de peste 100 de ani si este de 240 de litri – printre cele mai mari din zona. Foarte important este ca tuica sa fie pusa in vase de lemn de dud, salcam sau stejar si nu se bea decat dupa ce au trecut minimum trei ani de la preparare. Tuica pe care o produc are 31 de grade si am obtinut de-a lungul anilor, la Festivalul Tuicii, nenumarate medalii. In urma cu cativa ani, producatori din Prahova au fost invitati la o expozitie internationala cu vanzare, ce s-a desfasurat in Franta. Acest eveniment a durat 10 zile, si, dupa numai trei zile, produsele noastre s-au si terminat”, ne-a precizat Constantin State, in varsta de 91 de ani din Varbilau.
“Tuica de Valeni" rivalizeaza cu celebrul whisky
Older PostFC Petrolul a ingenuncheat FC Liverpool