Superstiţii de Anul Nou

Superstiţii de Anul Nou

Desi superstitia a fost considerata de catre Edmund Burke a fi „religia mintilor slabe”, in traditia romaneasca si nu numai exista o serie de superstitii ce se respecta cu sfintenie in Noaptea de Anul Nou.

Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

Superstitiile legate de bani

Se spune ca pentru a avea o situatie financiara mai buna in anul urmator, este bine sa avem bani in buzunar in noaptea dintre ani.

De asemenea, o alta superstitie spune ca nu este bine sa dam bani pe 31 decembrie si 1 ianuarie, fiindca riscam sa nu avem spor la bani tot anul.

Tot pentru a chema norocul la bani in urmatorul an, in anumite zone ale tarii, femeile prepara paini in care ascund banuti, iar traditia spune ca cel care ii va gasi va avea noroc la bani tot anul.

Vascul: este considerat aducator de noroc de aceea este bine sa avem pe masa in noaptea de Revelion macar o crenguta de vasc.

Nu trebuie uitat nici sarutul de sub vasc de la miezul noptii, care simbolizeaza nu doar sentimentele de iubire pe care le avem fata de cineva, ci si modul in care vor evolua relatiile cu persoanele apropiate anul viitor.

Superstitii pentru atragerea norocului

Din batrani se spune ca pentru a avea parte de belsug in anul ce urmeaza, este bine ca prima persoana care ne trece pragul in noaptea de Revelion sa fie un barbat brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea), care trebuie sa ne aduca o crenguta de vasc, paine si sare.

De asemenea, se spune ca pentru a avea noroc in anul ce urmeaza este bine ca in noaptea de Revelion sa nu ne lipseasca de pe masa strugurii si smochinele, simbolul belsugului si al vietii implinite.

Pentru a avea un an luminos si bun, este bine sa lasam o lumanare sau o lampa aprinsa pana la ziua, iar la miezul noptii, toate usile ar trebui sa fie larg deschise, pentru a lasa anul cel vechi sa iasa.

In noaptea de Anul Nou, este bine sa purtam ceva rosu (se spune ca aduce noroc), iar pe 1 ianuarie sa purtam haine noi, din acelasi considerent.

Interdictii in noaptea de Anul Nou si in prima zi a anului

Se spune ca nu este bine sa agatam noul calendar inainte ca anul sa se incheie, fiindca aduce ghinion.

Este rau ca Anul Nou sa ne gaseasca fara bani in buzunar sau cu datorii neachitate, fiindca se spune ca „asa o vom tine tot anul”.

De asemenea, nu trebuie sa aruncam nimic in prima zi a anului, nici macar gunoiul.

Pentru Noaptea dintre ani, nu se gateste mancare din carne de pasare, deoarece asa cum gaina scormoneste in pamant si-l imprastie, tot asa se risipesc norocul si bunastarea casei.

In prima zi din Noul An nu se matura, nu se spala nici nu se aduna graul sau orezul, pentru a nu atrage saracirea casei.

O alta superstitie spune ca cine va dormi in ziua de Sfantul Vasile (prima zi a anului), va fi lenes tot anul.

Fie ca suntem persoane superstitioase, fie ca citim despre traditii si obiceiuri din pura curiozitate, toti ne dorim ca anul care vine sa fie mai rodnic si mai frumos.

sursa:crestinortodox.ro

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.