Aseară, Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus” a fost gazdă pentru cea de-a doua ediţie din acest an, a Seratei „Atitudini”, organizată de cenaclul cu acelaşi nume, care activează în cadrul Casei de Cultură „I.L.Caragiale”. Amfitrionul evenimentului a fost, ca de fiecare dată, Gelu Ionescu, coordonator al cenaclului, dar şi al trupei de teatru liceal şi studenţesc, din cadrul instituţiei.
În cuvântul de deschidere, Gelu Ionescu a subliniat care sunt evenimentele care marchează luna februarie: „Într-o zi de 25 februarie Eminescu publica prima poezie în revista „Familia”, cu foarte mult timp în urmă în luna februrie se năştea celebrul dramaturg Carlo Goldoni, de asemenea, tot în luna februarie, pe 1, se năştea unul dintre cei mai mari prozatori de astăzi, Nicolae Breban. În această lună marcăm cele două sărbători ale iubirii: ziua Sf. Valentin şi Dragobetele”.
Seara a început cu un moment susţinut la vioară, de către Gabriel Popa, elev al Liceului de Artă „Carmen Sylva”, din Ploieşti”
Florin Sicoie, scriitor şi director al Muzeului de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, a vorbit auditorului despre personalitatea prozatorului Nicolae Breban: „I-am fost ucenic, am învăţat enorm de la el, am petrecut sute de nopţi în casa lui primitoare din str. Luterană din Bucureşti, alături de Stelian Tănase, Mircea Săndulescu, Ioan Groşan şi alţii. A fost o adevărată şcoală de roman, singura din România, după ştiinţa mea. Apoi, după revoluţie, i-am fost vreme de opt ani adjunct la revista „Contemporanul – Ideea europeană”, al cărei director este şi acum”
Despre poezia iubirii a vorbit Gabriela Teodorescu, reuşind să ne transpună pe toţi cei prezenţi într-o lume a iubirii şi a sublimului, total diferită de lumea reală.
Remarcabile au fost şi momentele susţinute de: Laurian Manta, care a interpretat un lied, Mircea Ene şi nu în ultimul rând, momentele de virtuozitate interpretativă aparţinând lui Leonard şi Ricardo Şarpe, la pian şi respectiv vioară, toţi elevi ai Liceului de artă „Carmen Sylva”, coordonaţi de Rodica Georgescu, profesor şi inspector de specialitate.
Poeziile de dragoste recitate de membrii trupei de teatru liceal şi studenţesc nu au făcut decât să întregească atmosfera creată.
Ca un „remember Carlo Goldoni”, cei prezenţi au putut asista la reprezentaţia cu fragmente din piesele dramaturgului, susţinute de aceiaşi talentaţi membri ai trupei de teatru liceal şi studenţesc, moment foarte bine primit de public.
Seara s-a încheiat cu lansarea cărţii de poezii „Întâlnire”, aparţinând Alexandrei Ioniţă, elevă la Colegiul „I.L.Caragiale”şi membră atât a cenaclului „Atitudini” cât şi a trupei de teatru. „Alexandra Ioniţă este unul din foarte puţinii tineri care se dăruiesc necondiţionat celorlalţi, doar ca să simtă bucuria bucuriei lor, bucuria cunoaşterii lor, a emoţiilor estetice ale acestora. O admir şi sper că măcar o parte din cei cărora ea le dăruieşte , pe care ea îi învaţă ceea ce ştie, să îi urmeze exemplul, să iubească arta şi să simtă plăcerea de a dărui”, a subliniat Gelu Ionescu, în cuvântul său.
Toate momentele seratei au făcut ca cele trei ore petrecute în cadrul deosebit al Muzeului de artă să fie cu adevărat o încântare artistică şi spirituală.
Monica BOSTAN