„Limonov”

„Limonov”

Vă invităm la lectură!  Astăzi vă propunem:

„Limonov”, de  Emmanuel Carrere

Editura Trei

„Eduard Limonov — rebel politic si cosmarul cel mai cumplit al lui Putin”.
(The Guardian)

Limonov nu este un personaj de ficţiune. El există. A fost un haiduc ucrainean; idol al underground-ului sovietic; cerşetor, apoi valet al unui miliardar din Manhattan; scriitor la modă parizian; soldat pierdut pe undeva, prin Balcani; şi acum, în imensa harababură postcomunistă, batrân şef charismatic al unui partid al tinerilor desperados.

„Personal, se consideră un erou, dar poate fi socotit şi un ticălos. […] viţta lui românească şi periculoasă spune ceva. Nu doar despre el, despre Limonov, nu doar despre Rusia, ci despre istoria noastră, a tuturor, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial încoac”e.

(Emmanuel Carrère)

Roman biografic sau biografie ficţionalizată, cartea lui Emmanuel Carrère reconstruieşte viaţa unui personaj real, ivit parca din paginile unei cărţii. Un personaj excentric, ambiguu, evaziv şi schimbător, cu o viaţă aproape neverosimil de aventuroasă, care îi permite autorului să traseze un portret convingător al Rusiei din ultimii cincizeci de ani şi în acelasi timp să se lanseze într-o explorare uimitoare a paradoxurilor condiţiei umane.

„Ca artist şi politician, Limonov e, fără îndoială, unic si complex — un adevărat fenomen rusesc, o reflectare a intensităţii neobişnuite ce defineşte viaţa în Rusia. şi, aidoma ţării din care vine, tocmai contradicţiile sale îl fac atât de viu”. – „The Guardian”

Intimistă, perspectiva lui Carrère este totodată istorică, ridicând în jurul eroului său echivoc si temerar o vastă şi vibrantă scenă de teatru: URSS-ul izolat din anii lui Brejnev, apoi dezagregarea comunismului şi, în fine, aruncarea Rusiei în capitalismul mafiot şi într-un haos de proporţii.

„Carrère nu-si asumă niciodată poziţia de judecator, însă ştie să insereze în amplul său roman de aventuri puternic ancorat în real meditaţii profunde asupra destinului atât al individului, cât si al civilizaţiilor”. – „Télérama”

„Nu mai visează la o insurecţie violentă, ci, mai degrabă, la o revoluţie portocalie, cum tocmai se produsese în Ucraina. O revoluţie paşnică, democrată, de care se teme cel mai tare Kremlinul pe care e gata să îl zdrobeasca prin indiferent ce mijloace. Iată de ce duce viaţa asta de om hăituit. Cu câtiva ani în urma, a fost facut praf cu bâte de baseball. Totul a reînceput, abia dacă a scăpat unui atentat. Numele îi figurează în fruntea listei «duşmanilor Rusiei», adică a oamenilor de suprimat, pe care oficinele apropiate puterii îi propun răzbunarii poporului, făcându-le publice adresele şi numerele de telefon. Ceilalţi de pe listă erau Politkovskaia, ucisă cu o puşcă cu aer comprimat, ex-ofiţerul FSB Litvinenko, otrăvit cu poloniu dupa ce denunţase deriva criminală a serviciilor secrete, miliardarul Hodorkovski, închis în Siberia pentru că a vrut să se bage în politica. Urmatorul e el, Limonov.”

Emmanuel Carrère este unul dintre cei mai prestigioşi scriitori francezi contemporani. Licentiat în studii politice, este, de asemenea, scenarist si regizor. a debutat în 1982, cu un eseu dedicat cineastului german Werner Herzog, dar primul său roman,” L’ami du jagua”r, a apărut în 1983. a devenit celebru prin romanele sale care îmbina adevărul biografic cu ficţiunea şi care au fost recompensate cu numeroase premii, printre acestea numărându-se: „Prix Femina”, „Grand Prix Marie Claire du Roman d’Emotion”, premiul cititorilor publicatiei „L’Express”, Premiul Crésus si Premiul Globe de Cristal. Romanul Limonov a fost recompensat cu „Prix des Prix” si „Prix Renaudot în 2011”. La Editura Trei, de acelaşi autor, au apărut „Alte vieţi decât a mea”, „Un roman rus”, „Ora de schi”, „Adversarul”.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.