Scrisoare deschisă celor ce-l prețuiesc pe Caragiale

Deşi mai este destul până atunci, cu fiecare zi care trece, ne apropiem de 2012, anul care va marca atât centenarul morţii marelui dramaturg, cât şi împlinirea a 160 de ani de la naşterea sa, şi care, desigur, va fi declarat “Anul Caragiale”.

În ultimii 10 ani, în cadrul unui proiect cultural de anvergură mondială, unic în istoria culturii române, peste 1.500 de artişti, din 138 de ţări, au realizat CEA MAI MARE COLECŢIE DIN LUME DE PORTRETE ALE UNEI PERSONALITĂŢI A CULTURII UNIVERSALE. Este vorba de COLECŢIA CARAGIALE, care se află la Ploieşti, oraşul lui Caragiale.

Părţi ale COLECŢIEI CARAGIALE au fost prezentate, de-a lungul timpului, în expoziţii internaţionale organizate la Sofia, Kiev, Balcic, Ankara, Madrid şi alte locaţii, cu un succes imens. Niciodată la Ploieşti! Nu au fost bani! Niciodată, în ultimii 10 ani, nu au fost bani pentru Caragiale. Pentru o expoziţie CARAGIALE, la Ploieşti, nu au fost niciodată bani! Urmăriţi bugetele municipalităţii pentru sărbătorirea lui Caragiale şi vă veţi convinge.

Este momentul ca, în ANUL CARAGIALE, Ploieştiul să se întoarcă spre cel mai celebru fiu al său. Cele peste 2.000 de portrete ale COLECŢIEI CARAGIALE, realizate de mari artişti, reprezentanţi ai întregii planete, trebuie expuse şi în oraşul lui Caragiale.

Este încă posibil ca indiferenţa şi ostilitatea pe care Caragiale le-a găsit în Ploieştiul ultimilor ani (distrugerea Casei Ilie Lumânăraru, casă în care a locuit Caragiale, este doar unul dintre exemple) să se diminueze, iar COLECŢIA CARAGIALE, realizată în semn de preţuire pentru marele ploieştean de către artişti din întreaga lume, să poată fi expusă şi la Ploieşti.

O prezentare a COLECŢIEI CARAGIALE ar însemna, probabil, cea mai mare expoziţie de artă deschisă vreodată în România. Este nevoie, printre altele, de un proiect tehnic de prezentare în aer liber a celor 2.000 de lucrări (cea mai mare sală de expoziţii din Ploieşti nu permite prezentarea a mai mult de 100 de portrete). Elaborarea unui proiect şi apoi punerea lui în practică necesită timp. De aceea, trebuie început cât mai curând posibil.

Caragiale este cel mai ilustru ambasador al Ploieştiului, în cultura universală. Trebuie să-l iubim la fel de mult pe cât ne-a iubit el pe noi. Organizatorii PROIECTULUI CARAGIALE apelează la toate personalităţile şi la toate instituţiile care cred în acest adevăr să sprijine demersul nostru, spre gloria marelui nostru înaintaş şi a Ploieştiului.

Nicolae Ioniţă

Pentru a vedea COLECŢIA CARAGIALE daşi click pe COLECŢIA CARAGIALE

Sursa: http://www.personality.com.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.