Ramona Jantea, din Câmpina, și-a privit afacerea ca pe-un joc de noroc cu o singură miză: câștigul!

Ramona Jantea, din Câmpina, și-a privit afacerea ca pe-un joc de noroc cu o singură miză: câștigul!

Curaj, inconștiență, ceva bani, dorință și-o singură miză: câștigul! Așa a plecat la drum tânăra antreprenoare Ramona Jantea (30 ani), din Câmpina. Cu studii în contabilitate, cu experiență în jocurile de noroc, unde a lucrat ca operator, cu ceva talente într-ale handmade-ului, Ramona s-a hotărât într-o bună zi să fie ea cea care comercializează materia primă pentru pasionații de lucru manual, pășind astfel de la rolul de creator la cel de antreprenor.

Dar cum să pătrunzi pe o piață despre care ai noțiuni vagi, unde concurența era destul de mare pentru un oraș precum Câmpina și în care profitul se lasă așteptat? Cu răbdare, cu dorința de a învăța, cu cea de a fi în concordanță cu cererile clientului și, mai ales, cu plăcerea de a veni la serviciu. Astfel, după ce a găsit o locație, a făcut un CAR de 15.000 lei pentru marfă și mobilă, Ramona a pus pe picioare Merceria Jurubița.

„Începutul a fost foarte greu. Marfă aveam foarte puțină, iar jumătate din ea consta în cosmetice pe care le-am eliminat, treptat, pentru că nu aveau cerere și nu-și aveau nici locul. Știam foarte puține despre materialele comercializate în orice mercerie. Veneau clienții și mă întrebau dacă am una, alta, iar la rându-mi le răspundeam cu «ce-i aia?». Nu știam nimic despre furnizori, i-am găsit cu greu“, ne-a povestit Ramona.

Dar ajutorul i-a venit de unde se aștepta mai puțin. Chiar de la angajatele unei alte mercerii care au înțeles că este loc pentru toată lumea și care îi direcționau spre Merceria Jurubița pe clienții care nu găseau la ele cele necesare.

Totuși, nimic nu e întâmplător! Nici măcar alegerea făcută de Ramona. Din vorbă în vorbă, în încercarea de a afla ce a adus-o pe un drum de unde nu te îmbogățești, nu devii faimos, am aflat că încă din copilărie era fascinată de brodat și croșetat. Era entuziasmată de ceea ce reușeau bunicile ei să realizeze cu niște fire, andrele sau croșetă, iar, la rându-i, își testa abilitățile pe păpuși, cărora le făcea tot felul de hăinuțe.

Mai târziu, și-a descoperit o altă pasiune, cea de a interacționa cu oamenii.

Și în București, și în Câmpina am lucrat ca operator la jocuri de noroc. Vorbeam cu oamenii, îi încurajam, eram părtașă și la bucurii, și la dezamăgirile lor. Uneori, le dădeam sugestii de numere de joc, iar unii chiar au câștigat cu ele. Mi-a plăcut foarte mult, dar am vrut și altceva pentru mine“, a completat Ramona.

Înainte de toate, a vrut un program flexibil pentru a-și putea duce și aduce fiul de numai trei anișori de la grădiniță, pentru a avea o pauză de masă, pentru a putea duce coletele cu comenzi online la poștă, pentru a nu deveni sclavul unui loc…

Despre handmade a început să se intereseze odată cu cutiuțele colorate pe care și le-a dorit ca mărturii, realizate prin tehnica șervețelului de către Mihaela Drăghici, o câmpineancă pentru care levănțica și lucrul manual reprezintă atât pasiune, cât și un mod de viață. Ulterior, a început să vizualizeze tot felul de filmulețe, să realizele singură tot felul de lucruri, să participe la târguri de profil. Croșetatul a prins-o cel mai tare , iar azi creează tot felul de rochițe, căciulițe, șaluri pentru copii și adulți, accesorii de birou etc. Unele dintre ele pot fi găsite chiar la mercerie.

Însă câștigul Ramonei constă și atunci când poate învăța pe cineva din ceea ce știe ea să facă:

La un moment dat, am fost depășită de comenzi și pentru că am văzut dorința prietenelor, clientelor de a avea lucrurile respective pentru ele sau copiii lor, le-am întrebat dacă nu vor să învețe. Astfel le-am arătat cum se croșetează, iar astăzi fac niște lucruri minunate“.

La aproape un an de când a pășit în acest domeniu, Ramona se declară mulțumită de alegerea făcută și susține cu tărie că a mizat pe cartea norocoasă atunci când s-a aventurat pe acest drum. Învață de la fiecare client care-i calcă pragul, iar sfaturile despre fire, despre ce e nou în domeniu le dă mai departe. Știe că pentru a fi în top trebuie să vină în permanență cu noutăți.

„Există un trend de revenire la tradiții. Pentru că am auzit foarte multe doamne că brodează, că fac ii, am adus inclusiv pânză pentru așa ceva, fire de calitate. Profitul apare, doar că trebuie să-l aștepți și să ai susținere. Eu am avut-o în familia mea, în soțul meu care mă susține necondiționat. Importantă este și promovarea online, motiv pentru care mi-am creat, încă de la deschiderea merceriei, o pagină de facebook (https://www.facebook.com/CreativeSymbol2017/), unde prezint marfa, unde interacționez cu potențialii clienți sau unde primesc comenzile online. În primele luni, a trebuit să reinvestesc tot câștigul în marfă. Acum mai duc ceva și-acasă“, ne-a spus, zâmbind, tânăra antreprenoare.

De la „Vise brodate“, așa cum este denumită una dintre paginile de pe facebook ale Ramonei, la vise împlinite prin intermediul Merceriei Jurubița. Cea din urmă parte reflectă realitatea la care putem ajunge cu toții atunci când ne dorim cu ardoare ceva, când luptăm pentru acel ceva, dar când totul este dublat și de un dram de noroc.

 

Text: Liliana Maxim Minculescu
Foto: Liliana Maxim + facebook Merceria Jurubița

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.