Datorita solicitarilor primite, Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania si partenerii sai din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” prelungesc termenul de inscriere la Targul National al Unitatilor Protejate, editia a III-a, organizat in perioada 4 – 8 octombrie 2012, la Tg. Mures, in parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si NESsT Romania pana la data de 14 septembrie 2012.
Ca si in editiile anterioare, prin organizarea Targului National al Unitatilor Protejate urmarim crearea unei legaturi intre unitatile protejate din Romania, piata larga de consum si mediul business, astfel incat sa putem oferi imaginea completa a construirii relatiei cu clientul de toate tipurile.
Evenimentul face parte dintr-un amplu proces de dezvoltare a sectorului economiei sociale, in Romania, demarat de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania si partenerii sai din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” – Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap – MMFPS, Fundatia Motivation Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi – CJ Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia.
ADV Romania detine deja experienta in derularea de astfel de evenimente, organizand pana in prezent 2 editii ale Targului National al Unitatilor Protejate, la care au participat peste 400 de persoane, 5 cursuri de economie sociala si vizite de studiu, toate menite sa promoveze domeniul si actorii lui cei mai importanti.
SECTIUNILE Targului National al Unitatilor Protejate:
Expozitie cu vanzare: 5 – 7 octombrie 2012
Expozitia va fi amenajata intr-un spatiu inchis, destinat organizarii targurilor, usor accesibil publicului larg. Fundatia “Alaturi de Voi” Romania pune la dispozitia structurilor de economie sociala, pe toata durata evenimentului, 40 de standuri pentru expunerea produselor destinate vanzarii (1 stand/organizatie). Expozitia va fi deschisa publicului larg pe toata durata celor 3 zile.
Conferinta de economie sociala „Politici si tendinte in economie sociala in Romania”: 5 – 6 octombrie 2012
In cadrul conferintei, actori importanti din domeniul economiei sociale vor prezenta modele de buna practica, studii si experiente din activitatea de lobby si advocacy pentru economia sociala. Pe parcusul conferintei va fi investigata proiectia atribuita economiei sociale si necesitatile de suport identificate de participanti, iar la finalul conferintei va fi redactata o rezolutie in acest sens, ce va fi facuta publica.
Conferinta se va desfasura in limba romana.
Ateliere demonstrative: 5 – 7 octombrie 2012
In paralel cu expozitia cu vanzare, vor fi organizate ateliere demonstrative pentru vizitatori, ateliere ce vor fi sustinute de structurile de economie sociala participante la targ. Scopul acestor ateliere este de a arata publicului larg cum sunt realizate produsele pe care structurile de economie sociala le comercializeaza si, eventual, de a implica publicul in realizarea acestor produse.
Invitam aplicantii sa propuna astfel de ateliere, detaliind inclusiv necesarul de logistica, ADV Romania urmand a creiona programul in functie de necesitati si timpul posibil a fi alocat acestor ateliere. Dorim astfel sa marim atractivitatea targului si sa creem un alt tip de dialog intre cumparator si ofertant.
Cui se adreseaza acest targ?
Reprezentantilor structurilor de economie sociala din Romania: unitati protejate autorizate (ONG-uri, societati comerciale, cooperative mestesugaresti), organizatii/institutii ce au in componenta lor ateliere protejate / ateliere de terapie vocationala, alte structuri de economie sociala;
- Factorilor decizionali politici care, prin reactiile lor, pot genera si influenta politicile publice de sustinere a economiei sociale sau de asistenta sociala.
- Reprezentantilor mass-media care doresc sa cunoasca si sa promoveze activitatea acestor structuri;
- Comunitatii muresene – persoane care pot achizitiona produse realizate in cadrul acestor structuri de economie sociala, direct de la targ.
Modalitatea de INSCRIERE la targ:
- Solicitantii vor completa formularul de inscriere on-line, disponibil pe adresa www.unitatiprotejate.ro, sectiunea ”Targul national al unitatilor protejate, editia a III-a” sau accesand direct link-ul http://www.unitatiprotejate.
ro/content/index/11155/ ;formular2012/Targul% 20National%20al%20Unitatilor% 20Protejate.html - Termenul limita de completare a formularului de inscriere este 14 septembrie 2012;
- Este admisa incrierea a maximum 3 persoane de la aceeasi organizatie/institutie, numarul locurilor disponibile in total la targ fiind de 200;
- Formularul de inscriere se completeaza individual, de fiecare persoana care doreste sa participe la targ, chiar daca, din aceeasi organizatie, doresc sa participe mai multe persoane;
- Mentionam ca doar formularele de inscriere completate integral vor fi acceptate pentru procesul de selectie;
- Termenul de realizare a selectiei este 20 septembrie 2012, rezultatul urmand a fi comunicat fiecarui aplicant prin e-mail sau telefon;
- Vor avea prioritate la selectie, persoanele care nu au mai participat pana acum la activitatile derulate in cadrul proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” (dezbateri in domeniul economiei sociale, cursuri de formare in economia sociala, Targul National al Unitatilor Protejate, editiile I si II, Ziua Portilor Deschise la unitatile protejate ale ADV si Motivation, vizite de studiu la unitatile protejate ale ADV si Motivation, cursuri de antreprenoriat).
OPTIUNI la inscriere:
La completarea formularului de inscriere, aplicantii pot bifa una sau mai multe din optiunile de mai jos:
- Conferinta de economie sociala
Bifarea optiunii „Conferinta de economie sociala” presupune ca aplicantul sa participe la conferinta de economie sociala in calitate de auditor.
In situatia in care o persoana admisa doreste sa realizeze o prezentare care corespunde propunerilor din agenda, invitam persoana sa ne contecteze separat la adresa mihaela.munteanu@alaturidevoi.
- Stand prezentare produse
Bifarea optiunii „Stand de prezentare produse” presupune ca aplicantul sa participe la targ cu produse vandabile realizate in structura de economie sociala pe care o reprezinta, pe care sa le expuna in standul primit de la organizatori, in scopul comercializarii.
Persoanele care se inscriu la aceasta sectiune trebuie sa asigure necesarul de produse destinate comercializarii pentru o perioada de 3 zile, precum si indeplinirea conditiilor legale de comercializare (case de marcat/chitantiere/facturiere)
Nerespectarea acestei conditii atrage raspunderea exclusiva a expozantului.
- Ateliere demonstrative
Bifarea optiunii “Ateliere demonstrative” presupune sustinerea de catre reprezentantii structurilor de economie sociala participante la targ, in fata vizitatorilor si cu implicarea acestora, a unor ateliere in care sa fie realizate produse similare celor expuse pentru vanzare. Mentionam ca asigurarea materialelor necesare sustinerii unui astfel de atelier revine in sarcina structurii de economie sociala care il sustine.
Au posibilitatea de a realiza ateliere demonstrative doar structurile de economie sociala care au si stand de vanzare la targ. Dupa finalizarea inscrierii, organizatorii targului vor confirma daca este admisa realizarea atelierului demonstrativ propus de participant.
DOCUMENTE NECESARE pentru participarea la Targul National al Unitatilor Protejate:
Pentru validarea participarii la Targul National al Unitatilor Protejate, persoanele selectate trebuie sa trimita, in termen de 5 zile calendaristice de la data primirii raspunsului de la organizatori, urmatoarele documente:
- copie dupa cartea de identitate;
- adeverinta de la locul de munca;
- copie dupa certificatul de incadrare intr-o categorie de handicap (daca este cazul).
Documentele vor fi trimise in format scanat, pe e-mail, la adresa anca.prisacaru@alaturidevoi.ro sau prin fax la numarul 0232/275568.
De asemenea, va informam ca, in momentul inregistrarii participantilor la targ, fiecare persoana va completa un formular de inregistrare a grupului tinta, document in care se regasesc date de identitate si eligibilitate pentru curs, conditie obligatorie solicitata de finantator.
COSTURI legate de participarea la Targul National al Unitatilor Protejate:
- Costurile pentru cazare, masa, coffee-break si chiria standurilor pentru expunerea produselor vor fi suportate de catre organizatori, ele fiind acoperite din bugetul proiectului.
- Costurile de transport vor fi suportate de catre fiecare participant.
- Costurile pentru materialele necesare sustinerii atelierelor demonstrative, in cazul optarii pentru aceasta sectiune, vor fi acoperite de structurile de economie sociala care sustin aceste ateliere.
Evenimentul beneficiaza de o componenta de promovare foarte puternica, mesajele urmand a fi transmise atat in limba romana cat si in limba maghiara, prin intermediul urmatoarelor mijloace: spoturi audio, spoturi video, machete de presa, bannere stradale, afise si flyere. Datorită promovarii evenimentului, estimam o participare la targ a peste 2000 de persoane din comunitate.
Targul National al Unitatilor Protejate este realizat in cadrul proiectului ”Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale”, derulat de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap – MMFPS, Fundatia Motivation Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia si co-finantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”.
Alte detalii cu privire la eveniment pot fi obtinute la telefon 0232/275568 si 0757110233 sau prin e-mail: anca.prisacaru@alaturidevoi.ro , persoana de contact – Anca Prisacaru, Coordonator National Proiect.