Voluntarul…De multe ori ai auzit de el.Nu stii prea bine cu ce se ocupa sau care este cu adevarat rostul lui la tine in cartier.Dar probabil ca nici nu teintereseaza prea tare.Stii destule deja…
Stii ca este tipul ala care se implica in societate si care incearca pe cat poate sa faca bine pe unde apuca.Ocupat,il vezi aproape tot timpul prin oras,neglijent,adesea nearanjat,grabit dar aproape intotdeauna cu zambetul pe buze.Il cunosti din vedere pentru ca l-ai intalnit pana acum printr-o campanie stradala si l-ai mai vazut si pe la televizor.
De multe ori il admiri pentru implicarea si devotamentul de care da dovada… Te intrebi cum reuseste si ai vrea sa devii ca el. Ai incerca dar ai prea multe de facut,de spus, de vazut sau ti-e lene.E normal…Il privesti in trecere cand il mai vezi prin oras si iti spui in gand ,,Trebuie sa fie tare ocupat ! ‘’ si treci mai departe…
Dar cine este voluntarul ?
In primul rand cand spui voluntar deja te gandesti la mai multi,pentru ca un voluntar adevarat nu actioneaza niciodata singur.
Ca sa reluam intrebarea deja ne gandim cine ar putea sa fie voluntarii?
Deja suna mai bine.Ciudat fapt ca,chiar si gramatical vorbind ,,voluntarii” suna mai bine decat ,,voluntarul”,dupa cum stiam deja de la Romana ca ,,unde-s multi,puterea creste”. Un fel de lege fizica a voluntariatului,dar sa nu ne luam cu vorba.
Voluntarii nu sunt nici pe departe acei oameni perfecti care nu gresesc niciodata si care se zbat in folosul comunitatii fara sa astepte nimic in scimb.Ei sunt in primul rand un grup:dar nu acela de oameni plictisitor de identici,de uniformi sau de constanti.
Poate ca ai fii surprins sa aflii ca a fii voluntar nu inseamna nici pe departe a fii conventional sau a avea aptitudini speciale…tot ce iti trebuie este putin curaj si multa vointa.Nu se incadreaza unui tipar si sunt adolescenti obisnuiti.
Voluntarii au multe fete.In afara activitatilor oficiale ei pot fii oriunde: de la cluburi pana la biblioteci,ii vezi seara in parcuri fumand si mancand semnite pe o banca povestind cu entuziasm sau dupa scoala la o barfa prin cafenele.Daca te uiti mai atent ii poti surprinde aruncand chistocul de la tigara pe jos sau traversand strada cand semaforul indica clar rosu.Sunt oameni obisnuiti,presarati peste tot printre noi.
Dar ce ii face speciali?
Un voluntar intotdeauna se va intoarce in locul unde a lasat coji de simnte cu o echipa care sa curete si sa arate societatii ca e ok daca murdaresti atata timp cand faci curat,sau se va duce sa imparta pliante cu regulile de circulatie in care va sta scris ca traversatul pe rosu este neregulamentar.Sunt elevi obisnuiti care mai rateaza cate un raspuns sau care mai in gluma mai in serios mai fac cate o gafa.
Cu alte cuvinte voluntarii sunt acei oameni mici si imperfecti care prin ceea ce fac se impun si reusesc ca sa schimbe multe aspecte si sfarsesc intotdeauna prin a face totul sa fie perfect.
Ceea ce ii face sa fie speciali este speranta intr-o lume mai buna,dorinta de a invata lucruri noi si de a capata experienta ii aduna pe acesti simpli tineri la un loc,intr-o noua lume plina de experiente placute si de prieteni.
Interesant este felul in care voluntariatul transforma niste adolescenti putin lenesi in adevarati manageri de proiect activi,flexibili si prietenosi care invata sa respecte ceea ce fac altii si sa respecte ceea ce si-au pus in gand sa faca.Facand ceva pentru societatea in care traiesti te simti util si important,lucru destul de important pentru imaginea de sine.
Poate ca deja ti-ai dat seama ca si eu sunt unul dintre voluntari: nici pe departe perfecta, nerabdatoare, laudaroasa si putin egoista sunt acolo oricum,gata sa ajut!
Odata ce ajungi sa fii voluntar actiunea in sine devine un mod de gandire si un stil de viata o materializare a bunui simt.
Lucrurile nu sunt greu de facut, greu este sa te pui in pozitia de a le face,iar odata ce ai norocul sa intalnesti o asemenea oportunitate nu trebuie sa o lasi sa plece.
Exista multe cai prin care poti sa te dezvolti si sa te afirmi dar voluntariatul este una dintre cele mai placute dintre acestea,intrucat iti ofera un bonus aparent neinsemnat insa pe care nici o alta metoda nu ti-o poate oferi : satisfactia sufleteasca si increderea in sine.
Si ca o incheiere nu uita ca voluntarii sunt peste tot,pot fi neindemantici sau visatori,dar au acel ceva in ei care ii face sa fie diferiti.Indiferent de situatie ei cred intodeauna in ceva.
Ei cred in ei!
Ei cred in tine!
Aaa… si poate nu stiati ….voluntarii adevarati inca se mai uita la desene animate…
PS: If you can dream it,you can do it! (Walt Disney) J
Anjie Goh