Pericolul vine o dată cu Internetul…

Câți dintre cei care se hotărăsc să-și deschidă un cont pe arhicunoscutul Facebook, mânați de renumele și popularitatea de care se bucură acest site, stau și cugetă asupra implicațiilor, regulilor, privațiunilor la care te supune regulamentul, devenind astfel un nume într-o interminabilă listă, lăsată la îndemâna oricui. ar fi bine dacă totul s-ar rezuma aici, însă ce s-ar întâmpla dacă ți-aș spune că Facebook-ul nu ți-a ușurat doar ție viața, ci și a hoților, care nu mai au nevoie să petreacă foarte mult timp investigându-și viitoarele victime, căci toate detaliile le sunt puse la îndemână de acest site. Intervievați, anumiți hoți și răpitori au spus că au intrat pe net și au văzut portretele, casa, mașinile, poze de călătorie, situația socială și economică, nivelul de trai, adică profilul complet al persoanei. Unul dintre aceștia a declarat că petrecea mult timp înainte de acționa, pentru a identifica ”candidații” pentru răpire însă Facebook-ul le-a facilitat, fără a depune nici minimul de efort, pătrunderea în viața privată a utilizatorilor. Mai mult, simplul click al butonului Accept, în momentul în care te afli la pasul final al activării contului,  te constrânge să oferi drept de proprietate site-ului asupra tuturor informațiilor și imaginii publice, ajungând chiar la situația în care mai mulți utilizatori, fără să consimtă, au devenit subiectul unei campanii de publicitate.Dacă nici aceste exemple nu atrag niște semnale de alarmă în conștiința dumneavoastră, atunci reflectați la următoare afirmație: Nici atunci când decideți să vă dezactivați statutul de membru, profilul nu este șters, amănuntele rămân, sub motivul că poate veți hotărî să reactivați contul. Cel mai mare pericol al clauzelor virtuale este că nu sunt cunoscute de către utilizatori, ceea ce generează și o serie de facilități, pentru cei nu tocmai binevoitori, în detrimentul deținătorilor unui cont activ sau nu neapărat, după cum am văzut anterior.
Centrul Regional Ploieşti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane semnalează existența ”ZILEI DE SIGURANŢĂ PE INTERNET”, din 8 februarie, prin desfăşurarea unor activităţi preventive, bazate pe actuala problemă a traficului de persoane, în şcolile din județele: Prahova, Buzău şi Dâmboviţa. Scopul definitoriu este de a preveni traficul uman prin intermediul internetului şi a telefoniei mobile, iar reprezentanții Centrului Regional Ploieşti îşi propun să promoveze utilizarea într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line, în special de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. Totodată, focalizarea va fi și asupra modului în care tinerii își gestionează imaginile pe internet şi, prin urmare, inițiativa vizează gestionarea vieții private.
În această zi se vor desfăşura campanii de informare în colaborare cu lucrători din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii- I.P.J. Dâmboviţa, reprezentanţi ai O.N.G. ”Salvaţi Copiii” la Şcolile generale nr. 3 ”Smaranda Gheorghiu” şi nr. 8 ”Mihai Viteazul” din municipiul Târgovişte. În data de 9 februarie vor avea loc activități susținute de poliţiştii  de proximitate din cadrul I.J.P. Prahova, în municipiul Ploieşti, la Colegiul Naţional “Nichita Stănescu” şi oraşul Boldeşti-Scăieni Şcolile generale nr. 1 şi 2. Se merită să fii stăpân pe viața ta intimă și pentru acest lucru trebuie să învățăm să evităm acțiunea de intromisiune a site-urilor de socializare.

Alexandra Anghel

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.