Culese cu multă trudă şi migală, măceşele sălbatice reprezintă un adevărat panaceu natural pe care nemţii „se bat” să-l obţină în cantităţi cât mai mari şi la un preţ cât mai mic.
Fructele de măceş culese din tufele de trandafiri sălbatici, care cresc pe plaiuri mioritice, sunt medicament natural, spun specialiştii. Boabele de culoare roşie, care conţin o cantitate foarte mare de vitamina C, sunt indicate în afecţiunile ficatului şi sunt folosite ca diuretice în bolile de rinichi. Poate şi de aceea sunt atât de căutate pe piaţa externă.
Nemţii le importă pentru industria alimentară şi mai ales pentru cea farmaceutică. Ei transformă măceşele în pastile de vitamina C, pe care, apoi, le trimit ambalate şi în farmaciile de la noi.
În Prahova, culesul fructelor medicament, devenit tradiţie în anumite zone ale judeţului, este pe final. Anul acesta, în ocoalele silvice s-au strâns nu mai puţin de 80 de tone de măceşe, care vor ajunge toate în Germania.
„Noi ţinem legătura cu pădurarii, care, la rândul lor, preiau fructele de la localnici. La noi, în Prahova, în zonele Vărbila, Vălenii de Munte, Slănic şi Valea Doftanei este crescătorie naturală de măceşe. Se găsesc oriunde vezi cu ochii. În general, cei care le adună sunt oameni sărmani, rămaşi fără serviciu, care primesc pentru o zi de cules undeva la 10-12 lei. Sunt nişte bani pentru cei care încearcă să supravieţuiască acestei crize economice”, explică Dănuţ Donţu, tehnicial la Ocolul Silvic Ploieşti, acolo unde se depozitează măceşele din tot judeţul.
Preţul real 1,2 lei, kilogramul
Culegătorii le vând cu doar 1,2 lei kilogramul. Fructele de un roşu putred sunt vândute însă, la export cu preţ aproape dublu.
„Există un profit, însă din banii pe care îi obţinem trebuie să plătim şi mâna de lucru, dar şi banii de transport. Tot ce rămâne la final este un profit de doar 5%. Noi a trebuit să-l facem, mai ales că în perioada asta de criză suntem nevoiţi să obţinem bani din orice se poate vinde”, a declarat Octavian Anghel, şef la Ocolul Silvic din Ploieşti.
Anul acesta, pentru cele 80 de tone de măceşe culese din Prahova, nemţii plătesc 168.000 de euro. fructele medicament ajung în Germania nu oricum, ci ambulate în condiţii speciale. După ce ajung în depozitele din Ploieşti, măceşele sunt congelate la temperaturi de minus 30 de grade Celsius, iar apoi sunt puse în saci de hârtie.