Opt săteni inimoşi din Ariceştii Zeletin, judeţul Prahova, s-au hotărât să lucreze împreună pentru a pune în valoare una dintre cele mai importante resurse ale comunităţii lor: pomii fructiferi. Ei au înființat un grup de acţiune care, în mod voluntar, caută să pună pe picioare o şcoală care să formeze o nouă generaţie de specialişti în pomicultură, o ocupaţie aproape dată uitării în ultimii douăzeci de ani.
“Dacă, până în 1989, în localitate exista mai mult interes pentru valorificarea livezilor de pomi fructiferi, prin faptul că acestea erau îngrijite şi întreţinute, iată, în prezent, acestea sunt lăsate la voia întămplării, ba chiar am putea spune că sunt doar exploatate, lucru ce va duce treptat la distrugerea totală a acestora”, justifică Ionel Mihalcea, lider al grupului şi profesor la şcoala din comună.
Iniţiativa a luat viaţă printr-un program al Fundaţiei PACT, o organizaţie care vizează creşterea capacităţii celor din mediul rural de a-şi asuma o viaţă mai bună pentru ei şi comunităţile lor, prin implicarea voluntară, cu propriile resurse şi idei, în activităţi de îmbunătăţire a condiţiilor din comunitate. Încă din luna octombrie 2010, ei au fost îndeaproape susţinuţi de echipa Fundaţiei PACT, care i-a instruit în domeniul dezvoltării comunitare, prin cursuri de identificare a resurselor şi nevoilor, precum şi scriere şi management de proiect.
Până în prezent, locuitorii din Ariceştii Zeletin au format un parteneriat cu şcoala locală, care deţine un teren cu o livadă de 6 hectare de pomi fructiferi. Ghidaţi de un inginer horticultor, care s-a oferit să-şi ofere expertiza în mod voluntar, şi cu sprijinul a 10 voluntari, cu experienţă mai mare sau mai mică, vor săpa în jurul pomilor din livadă pentru o mai bună fertilizare a terenului. Însă, pentru a continua reabilitarea, întreţinerea şi valorificarea pomilor fructiferi, grupul are nevoie utilaje, precum motopompă şi motocositoare, dar şi soluţii de stropit, utile în tratarea pomilor împotriva diferiţilor dăunători şi a anumitor boli. În comunitate nu există astfel de utilaje, şi drept urmare nici livezile de pomi fructiferi nu au beneficiat de un tratament corespunzător şi, conform sătenilor, rodirea pomilor nu este pe măsura aşteptărilor.
Îndemn la suţinerea satelor româneşti
Fundaţia PACT a iniţiat o campanie de strângere de fonduri în valoare totală de 81.000 RON, cu care să sprijine locuitorii din Ariceştii Zeletin să-şi ducă proiectul la bun sfârşit, dar şi alte 17 grupuri de iniţiativă din zonele rurale din sudul României, să pună în aplicare demersurile lor ambiţioase pentru binele comunităţii.
“Era nevoie de o scânteie care să aprindă din nou această dorinţă”, consideră profesorul Ionel Mihalcea. „Am putea spune că deja se poate vedea acest lucru, cum s-a stârnit interesul localnicilor, deoarece în urma discuţiilor, s-a trecut la curăţarea şi plantarea a aproximativ 250 de puieţi de prun în livada şcolii”, subliniază el.
Orice persoană care crede în şansa satului românesc de a redeveni acea comunitate de valori în care vrednicia şi spiritul de reciprocitate construiesc mari caractere este invitată să facă o contribuţie în contul de donaţii al Fundaţiei PACT (RO24 BPOS 7060 6197 144RON0P deschis la BANCPOST Universitate) sau online la pagina www.fundatiapact.ro, unde pot afla şi detalii suplimentare despre activitatea fundaţiei. Prin finanţarea unor astfel de proiecte comunitare de succes, oameni deosebiţi care doresc să facă o schimbare în bine
pentru semenii lor sunt încurajaţi şi susţinuţi în demersul lor.