Expoziţie temporară „Porţelan european din colecţia Castelului Peleş”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş vă invită joi, 28 aprilie 2011, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare Porţelan european din colecţia Castelului Peleş”, organizată în sala Tezaur.

Sursa foto: www.cjph.ro

Colecţia de porţelan a castelului Peleş poate fi considerată o veritabilă gală a porţelanului european, cuprinzând circa 2000 de piese, unele de colecţie, altele de uz şi reprezentare.

Piesele sunt atât exemplare de colecţie, piese create în secolul al XVIII-lea şi al XX-lea, aparţinând manufacturilor europene, cât şi servicii de masă fabricate la Sevres, Paris şi Rosenthal, destinate recepţiilor oficiale, meselor regale şi de uz cotidian, realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Dintre piesele valoroase prezente în expoziţie amintim porţelanurile realizate la Meissen în secolul al XVIII-lea şi casetele pictate manual la Sevres, datând din perioada 1720-1740.

Producerea de figurine din porţelan, de către manufacturile Meissen şi Volkstedt este grupată sub genericul „Serată muzicală la castel”, reuşite creaţii ale porţelanului saxon.

În expoziţie este expusă, de asemenea, o fructieră aparţinând manufacturii Sevres, datând din 1844, cu montură din bronz şi decor în medalion, cu scene câmpeneşti şi grup de muzicanţi, compoziţie stilistică Louis –Philippe.

Expoziţia va fi deschisă publicului vizitator până la data de 28 iunie 2011.

Sursa: comunicat de presa

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.