Atelierul de Cafea din Sinaia, locul unde se „fabrică” poveștile cu savoare

Atelierul de Cafea din Sinaia, locul unde se „fabrică” poveștile cu savoare

cofeeCălătorie cu aromă de cafea!

Îmi încep povestea cu o ceașcă de cafea. Da, recunosc, este viciul meu, unul pe care mi-l iubesc și de care nu mă voi lăsa chiar dacă toți medicii îmi vor recomanda acest lucru! Iubesc mirosul de cafea dimineața, iubesc să admir soarele proaspăt răsărit în timp ce-mi savurez licoarea preferată, iubesc poveștile și, mai ales, pe cele de dragoste care încep tot cu o ceașcă de cafea.

Și cum m-am oprit într-un loc de poveste, Sinaia, am să vă destăinui câteva detalii despre unul dintre locurile mele preferate de aici: Atelierul de cafea.

A fost odată un cafegiu, poate cel mai renumit din țara noastră, Gheorghe Florescu, pe numele lui. A cunoscut și a povestit despre Bucureștiul interbelic, despre cel comunist, dar și despre cel contemporan. Toate prezentările și le-a „îmbrăcat“ cu aroma, savoarea cafelei…celei adevărate, pe care Gheorghe Florescu a cunoscut-o, a învățat s-o prepare „ca la mama ei“ și pe care a promovat-o peste timp și timpuri. Cafeaua i-a fost plăcere, sursă de venit, mijloc de socializare, dar și sursă de inspirație pentru cartea autobiografică: „Confesiunile unui cafegiu“. Iar pentru trei prahoveni, mărturisirile lui Gheorghe Florescu au reprezentat CHEIA care avea să le deschidă Atelierul de Cafea. Mai întâi, în Ploiești, în 2013, pentru ca în vara lui 2015 să urce și la munte. Ce poate fi deosebit la o astfel de afacere? Contează locul, oamenii, starea de spirit, dar, mai ales, povestea…

atelierul de cafea sinaia

La Atelierul de Cafea din Sinaia am văzut, pentru prima dată, cum sunt prăjite boabele, proces prin care le sunt definite aroma și culoarea. Și tot de aici am aflat că deși, aparent, sunt la fel, tipurile de cafea le spun celor care le consumă câte ceva despre locul de unde provin. O aromă aspră și tare ne va duce spre Africa, acolo unde este cultivată și „regina“ cafelei: Kenya, în timp ce licorile mai „ușoare“, pe placul celor mulți, care pot fi savurate în orice moment al zilei, ne vor purta cu gândul către America Latină. Aromele „tari“, cu parfum puternic vin din India, tărâmul esențelor.

În Atelier, boabele sunt ținute în borcane de sticlă, închise ermetic, etichetate. Măcinarea lor este făcută în cantități mici, chiar sub ochii clienților. cofee1

 

 

 

 

Înc-o „boabă“ să-ți mai (s)pun!

Americanii o numesc „soarele lichid”. O băutură la fel de neagră precum cerneala şi foarte bună la boală, în special pentru stomac. Se bea, de obicei, dimineaţa devreme, în locuri deschise şi în faţa tuturor, din căni de poţelan de China, cât se poate de fierbinte, sorbind-o puţin câte puţin. Aşa a fost descrisă pentru prima dată cafeaua de către un european care a călătorit în lumea arabă, prin secolul al XVI-lea. Totul, valabil şi acum! Pentru mulți dintre noi este băutura preferată, care ne parfumează diminețile, ne ordonează gândurile, leagă și întărește prieteniile… Pentru că este universală, pentru că este „viciul“ dimineților, pentru că este parfumată, pentru că are personalitate, oamenii au răsplătit-o și cu o zi a ei: 29 septembrie.

coffee_time

Dar despre cafea, despre secretele ei, despre cum trebuie savurată și înțeleasă, pentru că, deh, cafeaua nu este un simplu lichid colorat și energizant…, vă invit să faceți o oprire la Atelierul de Cafea din Sinaia.

Prețurile sunt accesibile, un expresso, spre exemplu, pleacă de la trei lei, iar dacă veți comanda mai mult de cinci, a șasea ceașca va fi din partea casei. Esențele de origine sunt un pic mai scumpe, dar nu trec de prețurile întânite în cafenele.

Nu sunteți consumatori de cofeină, aveți alternativă: ceai, ciocolată caldă sau…bomboane de ciocolată cu jeleu, cu spumă, etc. Și dacă nu vreți să plecați cu mâna goală de la Sinaia, pentru părinți și bunici vă recomand „Cafeaua bunicii“. Le veți face o surpriză plăcută! Garantat!

Cu noi cunoștințe și o nouă viziune despre cafea, Atelierul se transformă în locul pe care nu-l vei evita ori de câte ori vei ajune la Sinaia. Iar o cafea bună are și mai multă savoare într-o companie plăcută, la aer de munte și cu imaginea grandioasă a munților în față!

Liliana Maxim

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.