Apel la cultură!

Ne mai întrebăm de ce generaţiei prezentului sau a celor care vor veni le lipseşte sau le va lipsi simţul şi conştiinţa culturii, a patrimoniului românesc, pe care să-l păstreze în suflet şi care să le servească drept instrument de valorificare a potenţialului cultural al cărţilor, al operelor de teatru, pe care fie vor fi împinşi de mediul extern să le citească (şcoala este un bun exemplu), fie vor avea curiozitatea sau plăcerea lecturii. Dar tinerii cum să realizeze că spaţiul ficţional, cartea, piesa dramatică, este un loc refugiului pentru o oră, două, trei, al delectării, al acumulării de modele comportamentale, dacă  părinţii nu le oferă un model sau nu le creează oportunitatea de a experimenta. Nimeni nu poate afirma că nu îl caracterizează un lucru sau că nu-i place o activitate, dacă nu a încercat. Copiii cel mai adesea spun că nu le place la teatru sau că preferă să se joace pe calculator decât să citească o carte cu poveşti, însă câţi părinţi îşi mai fac timp în agenda lor super încărcată să-şi mai ducă copiii la teatru sau să le mai citească rar, dar cu spor. Plăcerea lecturii se dobândeşte prin „exerciţiu”, aşa cum mersul stângace al unui copil este corectat prin repetări. Dezinteresul atrage după sine ostilitatea copiilor cu privire la cultură şi manifestările  acesteia, ceea ce îi va transforma în nişte adulţi  demni de compătimire.
Teatrul „Toma Caragiu” pune la dispoziţia părinţilor conştienţi  de rolul moral pe care il au faţă de copiii lor, interpretarea dramatică a basmului Fata babei şi fata moşului, în care se îmbină noutatea tehnicilor regizorale, modernizarea trasnpunerii pe scenă a personajelor, prin implicarea activă şi la vedere a actorilor cu tradiţionalismul subiectului şi regionalitatea limbajului. Schimbarea cerinţelor socio-culturale impune şi o adaptare a modului de perfomare, a soluţiilor găsite pentru a realiza acest lucru, a relaţiei dintre actor şi tânărul spectator , care îl implică pe acesta din urmă în procesul actului artistic şi îi transmite plăcerea şi fascinaţia lumii închipuite. Decorul îi va fermeca şi le va menţine interesul pe toată durata performării, asigurându-le timp de o oră o incursiune memorabilă în lumea basmului lui Ion Creangă.
Spectacolul se desfăşoară Duminică, 23 ianuarie, la orele 11, în Sala Mare a Teatrului „Toma Caragiu”, iar biletele pot fi rezervate chiar de pe site, accesând următorul link: http://www.teatruploiesti.ro/nou/index.php?page=program_spectacole&week=current

Alexandra Anghel

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.