Acasă la „ nenea Iancu”

  Pe strada Kutuzov , la numarul 1,  vă aşteaptă nenea Iancu , pentru a trece pragul casei , care adăposteşte expoziţia „ Caragiale – omul şi opera”. Muzeul a fost inaugurat acum 50 de ani, când s-au sărbătorit 110 ani de la naşterea marelui clasic al literaturii române, la iniţiativa profesorului Nicolae Simache.
  Muzeul este găzduit de „Casa Dobrescu”, monument de arhitectură, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Cei care trec pragul muzeului vor putea viziona exponate, care au în vedere atât criteriul cronologic, cât şi criteriul tematic, astfel incât imaginea scriitorului este reflectată în oglinda contemporanilor, dar. şi în cea a posterităţii.
„ Vizitatorii vor putea vedea obiecte personale, care au aparţinut familiei, documente care atestă faptul că elevul Caragiale a urmat clasa a doua şi a patra în Ploieşti, fiind un elev de premiul întâi, dar şi călimara şi tocul cu care scriitorul a scris”, ne-a mărturisit Nina Nicolae, conservator muzeu.
  Ambianţa locuinţelor scriitorilor şi a camerei sale de lucru este reconstituită cu fidelitate, în una din camerele muzeului, prin expunere de piese de mobilier, care au aparţinut familiei scriitorului.
  Pe hol, un loc important îl ocupă bustul scriitorului, realizat de sculptorul Ion Jalea.
  Cei care vor trece pragul muzeului vor descoperi şi alte lucruri minunate, din viaţa şi opera lui Caragiale.
Monica BOSTAN

(157)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.