Mănăstirea Zamfira

Mănăstirea Zamfira

Manastirea este situata in lunca din stanga raului Teleajan, pe soseaua paralela cu Drumul National 1A, la aproximativ 15 kilometri de orasul Ploiesti. Din punct de vedere administrativ-teritorial, manastirea este localizata pe raza comunei Lipanesti, in imediata apropiere a satului Zamfira. Asezamantul monahal Zamfira a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie, staret al Mănăstirii Ghighiu si dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea. Complexul monahal al Manastirii Zamfira cuprinde doua biserici: biserica veche, numita si „biserica mica”, situata in cimitir si „biserica mare”, situata chiar in incinta. Manastirea Zamfira are doua hramuri:Înălţarea Domnului şi Sfântul Ierarh Nifon.

Manastirea Zamfira

Dupa cum reiese din pisania vechii biserici, Manastirea Zamfira a fost construita in timpul domnitorului Nicolae Mavrocordat, intre anii 1721-1743, la initiativa Zamfirei Apostoli, vaduva bogatului comerciant Manoil Apostoli.

Dupa  moartea Zamfirei sarcina terminarii lucrarilor ii revine norei acesteia Smaranda, fiica agai Ion Balaceanu si nepoata voievodului Serban Cantacuzino, vaduva si ea la acea data. Nu  se cunoaste inca numele niciunuia dintre mesterii care au  lucrat aceasta ctitorie a Zamfirei si a Smarandei.

Manastirea Zamfira

Initial, rolul acesteia, asa cum rezulta din pisanie, era, ori de biserica de mir a catunului de clacasi ce slujeau pe mosiile Manoileselor, ori chiar de biserica de curte a acestora.

Manastirea Zamfira

Manastirea Zamfira, chiar de la ctitorire, primeste spre folosinta cateva pamanturi, desigur din avutul Smarandei, iar, dintr-un document datat 17 decembrie1776 aflam ca aici a fost numit un anume egumen Dionisie fapt ce ar duce la concluzia ca la acea data functia de biserica de mir era schimbata in aceea de schit de calugari.

Manastirea Zamfira

La moartea Smarandei Balaceanu-Apostoli, in anul 1780, biserica devine metoh al scaunului episcopal dinTargoviste. La anul 1832, Zamfira, cu un venit de 1800 de taleri, trece drept schit de maici si inchinat Manastirii Campulung, aceasta la randul ei apartinand de scaunul Mitropoliei din Bucureşti.

Manastirea Zamfira este situata la 14 kilometri nord de orasul Ploiesti si la 75 de kilometri fata de Bucuresti, in apropierea soselei Bucuresti-Ploiesti-Valenii de Munte. Accesul feroviar se face coborand in gara Lipanesti.

Manastirea Zamfira

Din gara se merge in directia Maneciu circa 200 de metri, dupa care se face la stanga circa 300 de metri, pe un drum asfaltat pana la soseaua nationala. De aici, in dreapta, dupa circa un kilometru ajungem la scoala generala si, in continuare, la stanga, dupa inca un kilometru pe drum asfaltat se ajunge in manastire.

Vizitarea acestui lăcaş de cult, cu impresionanta sa istorie, vă va oferi clipe reale de linişte sufletească, dublate de bucuria descoperirii unor picturi deosebite.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.