Higher Education Days: proiectul european care provoaca studentii sa revolutioneze sistemul universitar

In week-endul 26-28 noiembrie, asociatia studenteasca AEGEE Bucuresti organizeaza la Casa Universitarilor o serie de conferinte si workshopuri in cadrul proiectului Higher Education Days, cu scopul de a identifica solutii viabile pentru deficientele sistemului universitar romanesc.

Higher Education Days (HED) este un proiect marca AEGEE Bucuresti (Asociatia Studentilor Europeni) care isi propune ca prin intermediul studentilor sa identifice solutii viabile pentru deficientele sistemului universitar romanesc. Fiind o parte componenta a unui proiect european de mare anvergura ce se desfasoara in 24 de tari, toate concluziile formulate se vor include intr-un memorandum ce va fi inaintat Parlamentului European si Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

AEGEE Bucuresti marcheaza sfarsitul toamnei cu trei zile de conferinte si workshopuri pe tema educatiei superioare din Romania. Publicul tinta il reprezinta studentii din ciclurile de licenta, masterat si doctorat. Astfel, la Casa Universitarilor se vor aduna 150 de tineri din toata tara pentru a-si face publice nemultumirile pe care le au fata de mediul academic, dar si pentru a dezbate in vederea stabilirii de solutii concrete cu ajutorul unui moderator.

Higher Education Days a reusit sa atraga numerosi sustinatori in Romania pentru ca isi propune sa contribuie la initierea unei schimbari semnificative in sistemul educatiei superioare, utilizand gandirea inovatoare si analitica a studentilor romani. Cristina Farcas, consultant educational in cadrul Integral Programe Educationale, declara: Sustinem acest proiect cu admiratie fata de initiativa AEGEE si cu incredere ca, in timp, prin astfel de proiecte, si studentii din Romania vor invata sa-si faca auzit punctul de vedere in mediul academic. Consideram educatia ca principalul pilon pe care, prin eforturi comune, trebuie sa-l construim bine. Avem incredere ca este o abordare sanatoasa care va proiecta in cele din urma Romania catre schimbarea economica, politica si sociala pe care si-o doreste. Proiectul este sustinut totodata si de Fundatia Dinu Patriciu care isi propune sa contribuie la revitalizarea valorilor sistemului educational romanesc, obiectiv pe care il urmareste si HED.

Vineri dupa-amiaza, 26 noiembrie, se va oficia deschiderea, urmand ca in cursul zilelor de sambata si duminica sa fie organizate cate sapte serii a cate 5 workshopuri desfasurate in paralel. Printre temele majore abordate se numara:

– calitatea mediului academic,
– noi perspective in sistemul universitar romanesc,
– integrarea studentilor pe piata muncii,
– metode alternative de invatare,
– rolul motivatiei in procesul de invatare.

Workshopurile sunt moderate de speakeri si facilitatori cu experienta in domeniul educatiei. Alexandru Ghita si Bogdan Kochesch (Educativa), Anne Foata (Campus France), Ana Maria Papp (Integral programe Educationale) si Katja Lasch (DAAD) vor dezbate tipologia sistemelor de invatamant superior din Europa. Diana Rosetka (Achieve Global) , Florian Colceag (IRSCA Gifted Education) si Dragos Preda (Liga Studentilor Romani din Strainatate) vor incerca sa identifice scopul unei universitati si importanta programelor de internship, in timp ce Andrei Cojan (CROS) va porni in cautarea unui profesor universitar wanted”.

Alaturi de acestia, nume importante vor dirija directia dezbaterilor: Traian Bruma (CROS), Cristina Stoenescu (LEAP), Alexandra Martin (Fundatia Dinu Patriciu), Mihaela Feodorof si Paul Olteanu (Yourway), Alexandru Popa (Orange), Andreea Floroiu si Raluca Medesan (EURO 26).

Toti participantii vor primi diplome din partea asociatiei AEGEE Bucuresti, iar cei mai activi dintre acestia vor fi recompensati cu materiale privind studiul in strainatate si oportunitati de angajare si cu carti de dezvoltare personala, avand totodata sansa de a beneficia de un program gratuit de consiliere in cariera din partea Yourway.

Anvergura proiectului este data nu in ultimul rand si de calitatea partenerilor educationali: Fundatia Dinu Patriciu, Grupul Educativa, Integral Programe Educationale, Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti-CROS, Link Education and Practice-LEAP, Achieve Global, Yourway, LSRS (Liga Studentilor Romani in Strainatate), DAAD, Campus France, EESTEC si organizatiile studentesti ADVICE, BEST, ASCIG, ASLS si SISC.

Evenimentele Higher Education Days vor avea loc in Bucuresti, la Casa Universitarilor.
Program: Vineri, 26 noiembrie: orele 17.00-19.30
Sambata: orele 10.00-17.00
Duminica: orele 11.00-17.30

Studentii interesati pot consulta programul la adresa:
https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AhSfQSiehMTJdDliZ3l4dXllb1pRN0dieFVwY29qYXc&hl=en#gid=0

si se pot inscrie prin completarea unui formular de aplicatie disponibil la adresa http://hed.aegee-bucuresti.ro/ .

AEGEE Bucuresti

AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de lEurope ~ Asociatia Studentilor Europeni) este cea mai mare organizatie studenteasca interdisciplinara europeana, nonprofit si nonguvernamentala, independenta din punct de vedere politic. Infiintata in 1985 la Paris, AEGEE numara in prezent peste 250 de filiale in 42 de tari de pe tot cuprinsul Europei, inregistrand aproximativ 15.000 de membri. AEGEE reprezinta o platforma studenteasca unde persoane active in domeniul tineretului si voluntari din 42 de tari lucreaza impreuna pentru a organiza conferinte, seminarii, exchange-uri, training-uri si universitati de vara.

Structura workshop-urilor

Ziua de sambata va debuta cu o sesiune de deschidere sustinuta de doamna Elisabeta Stanciulescu pe tema viziunii asupra profesionistilor din viitor. Apoi, va avea loc prima serie de workshopuri Europa – mozaic al sistemelor educationale superioare care isi propune sa compare diferitele sisteme europene de invatamant superior : britanic, francez, olandez, suedez, german.

A doua sesiune de workshopuri vizeaza noile perspective in sistemul universitar romanesc cu privire la raportul dintre cerere si oferta in educatia superioara si implicarea actorilor privati in parteneriatele cu universitatile. Se pune astfel intrebarea in ce masura un bun management al politicii de promovare se rasfrange asupra sistemului de admitere si asupra costurilor educatiei superioare.

A treia sesiune de workshopuri aduce in discutie calitatea mediului academic romanesc determinata de etica in educatie, de evaluarea corespunzatoare a profesorilor si de includerea facilitatilor tehnologice in procesul de invatare. Se va dezbate natura criteriilor ce trebuie luate in considerare pentru evaluarea calitatii si pentru reducerea fenomenului inflatiei de diplome ce a prins avant in ultima perioada la noi in tara.

Prima zi se va incheia cu o serie de workshopuri care isi indreapta privirea catre viitor, considerand studentii, o sursa de progres, in calitate de reprezentanti ai viitoarei elite intelectuale a Romaniei. Demersurile vor fi orientate catre analiza scopului concret al unei facultati, daca aceasta este un mediu suficient de atractiv care sa stimuleze creativitatea si sa formeze deprinderea de invatare pe tot parcursul vietii.

Duminica va include o prima serie de workshopuri bazate pe metode alternative de invatare: educatia non-formala, cercetare stiintifica, e-learning.

A doua serie de workshopuri va urmari rolul motivatiei in procesul de invatare, aducand in discutie totodata lipsurile vietii de student si profilul profesorilor, cu noile stiluri de predare.
Ultima serie de workshopuri incheie problematica vasta a studentiei cu un aspect recurent, extrem de important: integrarea studentilor pe piata muncii.

AEGEE Bucuresti
Str. Frumoasa, nr. 31, camera 34, sect. 1, Bucuresti

Tel.: +40723.33.19.87 begin_of_the_skype_highlighting+40723.33.19.87end_of_the_skype_highlighting; Fax +4021.314.50.75
E-mail: bucurestiaegee.org
Web: www.aegee-bucuresti.ro
hedaegee-bucuresti.ro
http://www.aegee-bucuresti.com

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.