Cu cele trei cunoscute statiuni montane – Sinaia, Busteni si Azuga – Valea Prahovei nu mai are nevoie de prezentare. In afara domeniului schiabil recunoscut inclusiv peste hotarele Romaniei, monumentele naturale si cele istorice amplifica renumele Vaii superioare a Prahovei. Babele, Sfinxul si Crucea Eroilor de pe Caraiman atrag, an de an, indiferent de sezon, iubitorii de aventuri montane. Primele doua – unice prin darnicia naturii, care a sculptat asemeni unui mare maestru stancile din Masivul Bucegi, sub forme care amintesc de monumente ale Egiptului Antic – strajuiesc de la inaltime orasul Busteni, de la o altitudine care depaseste 2.200 de metri.
Domeniile schiabile, aflate in extindere atat in Sinaia, la Busteni, cat si la Azuga, au inceput sa devina ceea ce de multa vreme se doreste – variante redutabile la vestitele statiuni elvetiene de practicare a sporturilor de iarna.
Muntii Prahovei – prin fauna recunoscuta ca fiind una dintre cele mai diversificate din Europa – atrag vanatori din toate colturile lumii, care iau in catarea pustii ursi, lupi, caprioare sau mistreti. La Azuga, fosta conducere a Romaniei socialiste, inclusiv Nicolae Ceausescu, prefera cabana cinegetica din creierii muntilor, acolo unde obisnuia sa organizeze partide de vanatoare de mistreti. Acum, cabana este in administrarea Serviciului de Informatii Externe, avand circuit inchis.