Zece membri ai unei familii, din Ploieștiori, au rămas fără casă în prag de iarnă

Zece membri ai unei familii, din Ploieștiori, au rămas fără casă în prag de iarnă

Vedem sau auzim, aproape zilnic, de incendii. Ne uităm pe imagini, spunem în treacăt un „Doamne ferește!“ sau „Vai de ei“ și ne vedem mai departe de-ale noastre , negând cu vehemență gândul că ni se poate întâmpla și nouă, oricând, așa ceva. După 40 de ani de muncă, în care toate veniturile agonisite și le-au investit în casa lor, soții Stoica din Ploieștiori nu și-au imaginat niciun moment că va veni ceasul când vor fi nevoiți s-o ia de la capăt. Au muncit ca să aibă o gospodărie frumoasă în care să-și ducă liniștiți viața și bătrânețile, alături de copiii, nepoții și cei doi strănepoți ai lor. Doar că în ziua de 14 octombrie, soarta le-a arătat că are alte planuri cu ei. Un foc făcut într-un godin pe care nu obișnuiau să-l folosească, un coș de fum necurățat și o pală de vânt au fost suficiente ca, în numai 15 minute, totul să se facă scrum.

Fiind zi de sărbătoare, acasă erau toți membrii familiei. Au avut timp doar să se salveze. Fiecare a ieșit cu ce-a avut pe el. În rest, acte, haine, mobilă, aparatură de uz casnic…totul, pe o întindere de 250 mp, le-a ars ca o torță. Singura care a rămas neatinsă de flăcări a fost o bucătărie de aproape nouă metri pătrați în care obișnuiau să stea soții Stoica. În haosul creat atunci, cea mai mare teamă a fost să nu piară, ars de viu, vreun membru al familiei. Din cauza flăcărilor și a fumului nu știau unii de alții.

Constantin Stoica (68 de ani) a încercat să se apropie de vâlvătaie ca să fie sigur că au ieșit toți din casă. Însă limba de foc i-a „plesnit“ zdravăn mâinile, provocându-i arsuri de gradul al II-lea. Disperat și neputincios în fața dezastrului, omul a făcut atac de panică. A urmat aproape o lună de internare, în care cel mai tare l-a măcinat durerea sufletească. De ce li s-a întâmplat una ca asta? De unde forța și resursele ca s-o ia de la capăt? Unde li s-au dus munca, amintirile și tot rostul vieții lor. Unde vor sta cu toții de Sărbători?

O viață de muncă, făcută scrum

Au fost primiți cu toții, temporar, de către o rudă care are o casă în construcție și le-a pus la dispoziție două camere. Dar casa este neîncălzită, locul este strâmt pentru atâtea suflete și, în plus, nu este al lor. Cel care i-a găzduit până acum i-a anunțat, de altfel, că nu-i va mai putea ține prea mult pentru că își dorește să meargă mai departe cu investiția la gospodăria sa. Ce vor face? Este greu de anticipat, ținând cont că veniturile familiei nu le permit să se mute cu chirie, să plătească utilități în alte părți, să-și acopere ratele pe care le făcuseră pentru casa sau bunurile distruse și, în același timp, să pună un ban deoparte pentru reconstrucția noului cămin.

„Bărbatul meu a lucrat la Vega și tot ce-a câștigat am băgat în căsuța noastră. Ne-am dorit să avem un pic de confort pentru noi și pentru ai noștri, am făcut împrumut după împrumut și s-a ales, maică, praful de tot. O viață de muncă s-a făcut scrum“, ne-a mărturisit tanti Florica (64 ani)

 

După ce-a fost externat, nea Stoica a revenit în cămăruța lui, neatinsă de flăcări, și a profitat de zilele bune ca să se apuce de reconstrucție. Ajutat de câțiva membri ai comunității, cu materiale de construcție și mână de lucru, omul a reușit să ridice, până în prezent, o cameră de aproape 12 metri pătrați. Cele două cămăruțe vor fi, probabil, locul unde-și vor duce traiul toți membrii familiei pe durata iernii. Cu semnele arsurii pe o mână și cu alta bandajată, omul abia își mai găsește resursele de a merge mai departe.

„E tare greu că nu mai putem face mare lucru. Ziua e mică, au venit frigul și ploile și nu mai putem avansa cu lucrările. Nici mână de lucru nu prea avem“, ne-a povestit bătrânul prins ca într-o menghină de dezastrul care i-a pus familia la grea încercare și neputința de a face mai mult într-un timp scurt.

 

Amintiri, nevoi, speranțe

Copiii și nepoții familiei Stoica muncesc pe unde pot: fie la curățenie într-un centru comercial, fie la croitorie, unde veniturile sunt cam minimum pe economie. Una dintre nepoate, Cristina Fedescu (26 de ani), nu are momentan un loc de muncă pentru că a fost nevoită să se ocupe de fiul ei, de numai patru ani. Însă, acum, știe că nu are alternativă și își caută ceva de lucru, dar care să-i ofere o oarecare libertate de a-și putea duce și lua copilul de la grădiniță. „Mamaie nu poate să-l ducă, ceilalți sunt la muncă în timpul zilei, la vecini, cunoștințe nu pot apela la nesfârșit. Am lucrat la o croitorie, pe partea de broderie, dar acum sunt dispusă să mă reorientez. Important este să fie locul de muncă în zonă ca să pot fi aproape și de copil“, ne-a mărturisit Cristina.

Pe cei mai mici membri ai familiei: Andrei (10 ani), nepotul soților Stoica și pe strănepoții lor, Matei (4 ani) și Maia (2 ani), incendiul le-a atins copilăria în mod diferit. Andrei plânge după televizorul la care-și urmărea desenele animate, Matei i-a mărturisit educatoarei că „am fost prost că n-am intrat în casă ca să-mi salvez cărțile de desenat din foc“, în timp ce Maia cere zilnic acasă, în pătuțul ei, la jucăriile ei. Au coșmaruri, tresar mai ales când aud sirenele, fiind speriați ca nu cumva flăcările să fi revenit acolo unde speră cu toții să meargă, din nou, ACASĂ.

Nevoile în acest caz sunt multe, dar voi începe cu cele pentru copii. Le trebuie haine groase și încălțăminte pentru iarnă. Andrei are conformația unui copil de 13 ani, poartă numărul 40 la încălțăminte și i-ar fi utile pulovere groase, o geacă, trening, ghete și adidași pentru ora de spor.

Matei are nevoie, de asemenea, de haine pentru iarnă: pulovere, pantaloni groși, geacă (numerele 110-116), ghetuțe numărul 28.

Și Maiei îi lipsesc hainele groase: geacă, pantaloni, treninguri (numărul 104), dar și ghetuțe ori cizmulițe numărul 24.

Totodată, oamenilor le vor fi de mare folos pături, plăpumi sau pilote, perne, lenjerii, ținând cont că atât camerele în care locuiesc, dar și cele două de acasă sunt neîncălzite.

Prea multe nu pot cere și primi, momentan, pentru că nu au unde să le depoziteze. În afara celor enumerate, familia Stoica are nevoie de materiale de construcție și bani.

Cei care vor să-i ajute financiar, o pot face în contul deschis în lei la ING Bank:

Titular: Stoica Florica
Nr. cont: RO 40INGB 0000 9999 0437 9644

Pentru detalii suplimentare, o puteți contacta pe nepoata soților Stoica: Cristina Fedescu – 0730643169 sau pe coordonatorii Grupului de voluntariat „Pentru Tine“: Cristi și Liliana Minculescu. Pe pagina de facebook a grupului: https://www.facebook.com/groups/PentruTine/ găsiți toate detaliile despre campania „Moșul vine Pentru Tine!“ 2018.

Text și foto: Liliana Maxim Minculescu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. […] Redăm mai jos, povestea acestei familii greu încercate, așa cum a fost ea redată de colegii de la promovămprahova.ro.  […]

    Reply
  2. […] Redăm mai jos, povestea acestei familii greu încercate, așa cum a fost ea redată de colegii de la promovămprahova.ro.  […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.