Oricât de mult te-ar pune viața la încercare, întotdeauna îți oferă și soluția de a ieși din necaz. Câteodată, poate, slăbit fizic, zdruncinat psihic, dar, cu siguranță, mai puternic pentru situațiile care te așteaptă. Cam așa stau lucrurile și cu Maria Radea, din Comarnci, care și-a pierdut casa în numai câteva minute, dar căreia viața i-a dat, ulterior, o serie de lecții de omenie, solidaritate, dar i-a scos în viață și oameni, apăruți din neant, care au ajutat-o necondiționat la ridicarea noului imobil.
În urmă cu aproape un an și jumătate, Maria Radea, din Comarnic, își vedea casa, munca, liniștea, visele făcute scrum. Un incendiu devastator a lăsat-o fără locuința în care își ducea viața de zi cu zi împreună cu fiica sa, Cristina, și nepoata, Rebeca, în vârstă de numai trei ani și jumătate la acea vreme. Au urmat nopți și zile haotice, pline de gânduri, de lacrimi, de coșmaruri. Dar cel mai tare a durut-o pe Maria Radea lacrimile nepoatei sale care, în tot amalgamul de evenimente, a realizat că limba de foc i-a înghițit și jucăriile, și lucrușoarele sale, i-a ars lumea ei – colțișorul de copilărie.
– imaginile de mai jos sunt din primăvara lui 2017 –
De atunci, noțiunea de ACASĂ pentru cele trei s-a transformat, pe de-o parte, într-o amintire, iar, pe de alta în speranța că, într-o zi, vor avea un nou acoperiș deasupra capului, că nu vor mai fi nevoite să se înghesuie într-o cămăruță de nici zece metri pătrați sau să-i deranjeze pe vecini pentru un pat și-o masă.
Dorința s-a izbit de neputința generată de lipsurile materiale. Cât să realizezi din niște donații sporadice , din venitul de femeie de serviciu pe care-l câștigă Maria Radea la Primăria din Comarnic sau din cel de barman-ospătar obținut de fiica ei, Cristina? În plus, o altă mare problemă a fost lipsa de solidaritate a comunității din Comarnic. Mulți le-au compătimit, dar puțini au fost cei care s-au oferit să le dea, benevol, o mână de ajutor.
Despre povestea Mariei Radea am aflat și noi, cei din Grupul de voluntariat „Pentru Tine!”, iar din primăvara lui 2017, am „sunat” mobilizarea. Ni s-au alăturat zeci de oameni cu tot felul de donații, dar pasul cel mai important l-au făcut 26 de copii, de 10-11 ani, din Câmpina, care din economiile lor și din vânzarea unor brățări din elastice colorate au reușit să pună piatra de temelie a casei, cumpărând și BCA-urile necesare unei camere.
– elevii de la Școala Generală B.P. Hasdeu Câmpina, în acțiune! –
Dar o lucrare de asemenea anvergură înseamnă mult mai mult. Astfel, ne-am înscris cazul la Cercul de Donatori, ediția din toamna lui 2017, cu scopul de a aduna bani pentru completarea materialelor de construcție. Povestea celor trei i-a sensibilizat pe donatorii prezenți la eveniment care au oferit atât bani, cât și piese de mobilier pentru momentul când casa va fi gata. Au fost adunați 4350 de lei, bani care au mers către materiale de construcție, cum ar fi ciment, adeziv și parte din lemnărie. În așezarea „pieselor de puzzle“ ale noii case au intrat în joc și grupul de motocicliști câmpineni Happy Street Brotherhood MF, care din aprilie au uitat de sâmbetele libere, iar atunci când vremea le-a permis și-au antrenat mușchii pe post de „calfe“ și „zidari“. Astfel, în nici două luni, casa Mariei Radea a ajuns de la stadiul de temelie până aproape de acoperiș.
Ca să mai adune niște bani pentru lucrării, motocicliștii de la Happy Street Brotherhood MF au organizat o licitație inedită, miza fiind o plimbare cu ei pentru cei care vor da cel mai mult.
Licitația a avut loc înaintea Sărbătorilor de iarnă, însă plimbarea pe două roți (Câmpina-Târgoviște și retur) a fost la începutul lui iunie, atunci când vremea a fost propice pentru așa ceva. Dincolo de adrenalina unei astfel de experiențe, postura de pasager pe un motor le-a dat ocazia celor care s-au plimbat să constate că manevrarea unei motociclete nu este nici pe de parte „floare la ureche“. Ai nevoie de atenție permanentă, spiritul de a anticipa mișcările celui din față, prezență de spirit, dar mai ales de respectul șoferilor. Și, totodată, după o astfel de plimbare, ca șofer îi vei privi și trata altfel pe motocicliștii pe care îi vei întâlni în trafic.
Revenind la cazul Mariei Radea, mai sunt multe de făcut, dar sperăm ca până de Crăciun, cu ajutorul dat și cu cele care, poate, vor mai veni, această femeie, împreună cu fiica și nepoata sa, să fie, din nou, ACASĂ!
Liliana Maxim
Sursa foto: Happy Street Brotherhood MF