În cadrul celei de-a doua runde a programului de finanțare PACT pentru COMUNITATE (aprilie 2013 – martie 2014) derulat de Fundația PACT, 40.000 USD merg către 12 proiecte comunitare și inițiative antreprenoriale cu impact social din comunități mici din sudul României.
PACT pentru COMUNITATE este un instrument menit să stimuleze participarea cetățenilor care trăiesc în localități mici-medii (până în 30.000 de locuitori) din mediul rural și urban din sudul României, pentru ca aceștia să se asocieze și să lucreze împreună în cadrul unor structuri organizate la nivel comunitar și județean, în beneficiul comunităților de origine și al celor învecinate sau al (micro)regiunii.
Prin acest program ne dorim să contribuim la crearea de comunități puternice și solidare, construind capacitatea membrilor acestora de a lua inițiativa și a se asocia pentru a îmbunătăți condițiile de trai și calitatea vieții atât pentru ei, cât și pentru ceilalți membri ai comunității lor, valorificând responsabil resursele comunității, menționează Ruxandra Sasu, Director Executiv Fundația PACT.
Programul are trei componente de finanțare. În cadrul componentei Proiecte de dezvoltare comunitară, am finanțat patru proiecte. Fie că este vorba de o revistă a comunității din Afumați (Dolj), descoperirea și producerea unei mărci locale de către tinerii din Izvoarele (Prahova), școala de la muzeu din Ianca (Brăila) sau învățarea meșteșugului olăritului de către tinerii din Călimănești (Vâlcea), toate aceste proiecte valorifică potențialul local și vizează schimbări în comunitatea lor.
Componenta Inițiative de economie socială are în vedere acele start-up-uri de afaceri care, pe lângă impactul social, aduc venituri suplimentare în comunitate. Asociația Moara de Hârtie din Comana (Giurgiu) dezvoltă o afacere de reciclare creativă a hârtiei prin realizarea de brichete din hârtie şi resturi vegetale, ca alternativă la combustibili solizi – mai puţin prietenoşi cu mediul – care se folosesc în zonele rurale de la noi (lemn, cărbuni, rumeguş şi paie) Afacerea socială propusă va crea cel puțin două locuri de muncă în comunitate, din rândul tinerilor șomeri. Grupul de inițiativă Și noi putem din satul Perișoru (Călărași), vrea să implice tinerii şi bătrânii din sat în desfăşurarea unei afaceri sociale de creștere a viermilor de mătase și producere a gogoșilor de mătase. Pe termen lung, grupul – care cu ocazia acestui proiect se va constitui ca asociație – își propune să atrată tot mai multe persoane din comunitate în multiplicarea afacerii la nivel local şi să asigure, astfel, resurse financiare pentru comunitatea lor. Totodată, inițiatorii au în vedere, pe termen mediu-lung, posibilitatea producerii firelor de mătase chiar la ei în comunitate, putând astfel diversifica produsele puse în vânzare (până la ii de mătase).
Prin a treia componentă a programului PACT pentru COMUNITATE, Învățare, Participare, Încredere, sprijinim constituirea și dezvoltarea a două grupuri de inițiativă din Valea Argovei (Călărași) și, respectiv Corbeni (Argeș). Îi ajutăm pe membrii acestor grupuri să identifice și să analizeze nevoile și resursele din comunitate, să scrie o cerere de finanțare pentru punerea în practică a soluției pentru problema identificată de comunitate ca prioritară și să implementeze un proiect comunitar, cu o mică finanțare din partea programului, de maxim 5.000 lei.
Toate proiectele de mai sus sunt finanțate în urma apelului de aplicare la liber. În cadrul acestei runde PACT pentru COMUNITATE vom mai finanța, pe lângă acestea, alte 4 inițiative rezultate în urma derulării unor proiecte curente ale Fundației PACT:
- Cetățenie activă în Băicoi (1 proiect pe componenta 1 cu o finanțare de 6.500 RON),
- Identitate, Tradiție, Bunăstare locală (3 start-up-uri de antreprenoriat cultural cu impact social (componenta 2), cu finanțare 10.000 RON/start-up, plus 3.000 RON pentru consultanță necesară acestor proiecte).
Programul de finanțare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundația PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust – www.ceetrust.org).
Parteneri și parteneri media: Reper21 (prin proiectul de responsabilitate socială în rândul societății civile „Societal”), Mirus Advisory Group, Class IT, Mindfruit, Radio România Actualități, Radio Antena Satelor, România Pozitivă, Eurodesk, Cooperativa Urbană, InspireBusiness, StiriONG, CSR Media.
Despre Fundația PACT
PACT lucrează cu oameni cu inițiativă din zonele rurale din sudul României și îi ajută să rezolve prin proiecte și activități probleme cu care comunitatea lor se confruntă. Le oferă instruire, consultanță, facilitare și o mică finanțare, iar apoi ei vin cu proiecte concrete pentru a-și ajuta comunitatea: săparea unei fântâni sau construirea unui centru cultural, realizarea unui drum sau repunerea unui muzeu în circuitul turistic. Oamenii sunt cei care decid ce proiecte fac și tot ei le implementează. Până în prezent am lucrat în 118 comunități, am finanțat 109 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României şi am acordat finanțări de aproximativ 460.000 lei.