In luna septembrie, in comuna Maneciu se va organiza cea de a treia editie a maratonului montan Ciucas Trail Running! Ce este?
TRAIL RUNNING–ul (alergarea pe poteca) s-a mai numit si skyrunning si este o varianta de alergare diferita de alergatul pe sosea. In general trail running-ul are loc pe trasee de drumetie montana, sub forma unei singure ture. O caracteristica speciala a traseului de trail running este ca acesta e deseori neaccesibil pentru autovehicule, cu exceptia capetelor traseului. Traseele traverseaza terenuri variate precum dealuri, munti, paduri, deserturi. De asemenea, pantele abrupte sau terenul accidentat pot necesita, cateodata un pic de catarare.Alergatorii care participa la competitiile de trail running trebuie adesea sa si coboare pante inclinate sau abrupte. Nu este ceva anormal pentru acest sport ca participantii sa urce si sa coboare mii de metri diferenta de nivel.Trail Running este un sport care creste in popularitate de la an la an si este practicat in toata Lumea.
In 2007 erau peste 7 milioane de practicanti ai acestui sport in Statele Unite si peste 40 de milioane in intreaga Lume.
Distantele clasice pentru competitiile de trail running sunt 5km, 10km, 20km, 30km, 42km (maraton), 50km, 50mile. Competitiile care depasesc distanta clasica a maratonului 42km poarta numele de ultramaraton.
Pentru începători
Nu este prea dificil pentru incepatori? Trail running–ul este ideal pentru un alergator fara experienta. Motivele sunt ca este mai bland cu incheieturile, poti scapa de aglomeratie si trafic, si poti fi mai putin constient, incordat, la gandul alergarii (cei mai multi incepatori sunt mai mult sau mai putin incordati, ceea ce diminueaza performantele).
Nu trebuie sa alergi neaparat pana la capat. E perfect normal sa mergi pe anumite sectiuni ale traseului, chiar si cand esti un alergator cu experienta. La inceput vei merge insa mai mult decat vei alerga. Trail running-ul este totodata o activitate care nu implica neaparat competitie. Te poti bucura de peisaje, de aerul curat, de flora si fauna in timp ce alergi. Daca totusi esti genul care iubeste competita, sunt numeroase curse internationale iar in Romania se inmultesc de asemenea de la an la an, trail running-ul devenind din ce in ce mai popular.
Echipamentul
Multi practicanti de trail running folosesc incaltari special concepute pentru acest sport. Acestea sunt in general un pic mai rigide decat adidasii de alergare pe sosea. Incaltarile sunt in general joase pentru a oferi un echilibru sporit pe teren accidentat. Materialul din care este facuta talpa are scopul de a proteja picioarele impotriva ranilor produse de eventuale obiecte ascutite intalnite pe traseu.Deoarece trail running–ul se practica adesea pe suprafete mai moi (iarba, pamant, macadam) decat cursele pe sosea, amortizarea este mai usoara. Alte obiecte din echipament pot fi imbracamintea respirabila, recipiente pentru apa, ochelari de soare, crema de soare, parazapezi, rucsacel sau borseta, haina de ploaie, bete de trekking/schi. Alta metoda de a transporta apa pe durata cursei este un camelback (rucsacel prevazut cu o punga si un furtun pentru apa).
Beneficiile trail running-ului:
De ce sa alergam pe poteci, pe trasee montane?
Stiati ca alergatul pe poteci este mai putin solicitant pentru corp decat alergatul pe asfalt? Pe trasee corpul tau aterizeaza diferit cu fiecare pas pe care il faci, ajutand la reducerea accidentarilor datorate suprasolicitarii.Alergarea pe trasee, cu variatia de urcusuri si coborasuri, intoarceri si rasuciri, utilizeaza o gama mai larga de muschi, tendoane si ligamente. Intarind mai multe tesuturi conective, articulatiile sunt mai bine ajutate si protejate. In acelasi timp, abordand astfel de terenuri vi se imbunatatesc echilibrul si agilitatea. Din toate aceste motive e mai usor sa mariti numarul kilometrilor alergati pe trasee. Datorita acestor beneficii multi atleti de maraton pe sosea se antreneaza pe trasee montane.Si in plus fata de aceste beneficii fiziologice, alergatul pe traseu te scoate din jungla urbana la aer curat, revigorant, si adesea la privelisti grozave
Detalii: trail-running.ro