Totul despre ȘTIINȚESCU – Un festival pentru științe și un program de finanțare pentru pasiuni inedite!

Totul despre ȘTIINȚESCU – Un festival pentru științe și un program de finanțare pentru pasiuni inedite!

Nu mai este o noutate faptul că învățământul românesc se află într-o oarecare discordanță cu piața muncii. De ani buni, tot auzim că ducem o lipsă acută de meseriași, dar și de specialiști în domeniul industriilor și centre de cercetare. Pentru ca astfel de probleme să fie diminuate în viitorul apropiat, a fost implementat, și în județul nostru, Fondul Științescu, prin intermediul Fundației Comunitare Prahova. În cadrul primei etape a programului, au fost finanțate 12 proiecte realizate de peste 200 de elevi din tot județul, pasionați de științe. Realizările acestor copii au fost prezentate publicului larg în cadrul ȘtiințescuFEST, primul festival de acest gen organizat în Prahova.

Ce este Fondul Științescu?

Fondul Științescu este un fond de finanțare pentru proiecte care ajută profesorii, elevii și practicienii să își reactiveze pasiunea pentru științe și tehnologie.

La nivel național, Fondul Științescu este dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF). Obiectivele strategice ale programului constau în acordarea resurselor necesare profesorilor pentru crearea de proiecte care să facă științele mai atractive și interesante pentru elevi, dar și încurajarea filantropiei individuale și aducerea la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune.

Cum funcționează?

Fiecare Fond Științescu este realizat de către Fundația Comunitară împreună și în acord cu parteneri locali, iar granturile (fonduri nerambursabile) sunt acordate educatorilor, organizațiilor neguvernamentale, grupurilor de inițiativă, persoanelor fizice, studenților pentru inițiative locale inovative destinate educației în domeniul științelor. Sunt finanțate în primul rând proiecte care vizează creșterea interesului elevilor pentru știintele exacte și care au ca temă centrală implicarea activă a elevilor.

Fundațiile comunitare mobilizează resurse financiare locale de la donatori individuali sau companii, iar grantul acordat de RAF dublează sumele atrase din comunitate.

În județul nostru, programul a fost implementat de către Fundația Comunitară Prahova, Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, cu sprijinul OMV Petrom, SC Artsani Com SRL și BOCRIS.ro.

Privit oarecum ca pe un joc, acest gen de acțiune îi scoate pe elevii și profesorii pasionați de științele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) din cadrul formal, rigid al școlii, oferindu-le libertatea de a jongla cu cunoștințele acumulate, imaginația, inovația, cu spiritul de echipă și a experimenta, astfel, noi și noi lucruri. Este un fond care se bazează pe propria teorie a schimbării: dacă pasionații de știință și tehnologie (profesori, practicieni, ONG-iști) oferă un model nou de învățare prin experiență, unda de impact se propagă în timp și către mai multe generații de elevi, care vor deveni viitorii specialiști în S.T.E.M.

Științescu în Prahova!

Mergând pe principiul „nu stricăm, ci doar creăm“, sute de elevi prahoveni, împreună cu coordonatorii lor, ne-au demonstrat că știința românească de mâine se bazează pe un impresionant potențial. Trebuie doar încurajat și exploatat!

„Impactul unui astfel de program este unul pe termen lung și din acest motiv ne dorim să dezvoltăm o comunitate a pasionaților de tehnologii. În același timp, pentru noi, este foarte important faptul că putem contribui la promovarea activităților extracurriculare și nonformale din instituțiile de învățământ din județ”, a declarat Isabela Alexe, de la Fundația Comunitară Prahova

Un factor important în tot acest proces rămâne cadrul financiar. Iar aici a intervenit și o face, în continuare, în măsura resurselor sale, Fondul Științescu.

Astfel, Fundația Comunitară Prahova oferă finanțări nerambursabile pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru științe în rândul copiilor şi tinerilor. În afară de finanțare, cei interesați beneficiază de instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor.

Pasiune și muncă răsplătite!

Încă de la prima ediție, joaca de-a știința a fost privită cu maximum interes de către toate părțile implicate, fapt care este dovedit atât de numărul mare de proiecte înscrise, cât și de cele care au obținut finanțare. Au fost dintre cele mai diverse, atât din mediul rural, cât și din cel urban, iar diversitatea și complexitatea proiectelor le-au făcut munca extrem de dificilă juraților.

Programele au fost selectate de către un juriu independent format din: Daniela Burlacu – membru Consiliul de conducere Fundația Comunitară Prahova, Magda Georgescu – Inspector de Specialitate Inspectoratul Școlar Județean, Mădălina Monica Tuinete – responsabil Cerc educativ colegii și licee Prahova, Iulian Șerban – CEO EVO Gps, Traian Zvirid – CEO INCOROM.

Fondul total de finanțare pentru prima rundă, în Prahova, a fost de 95.000 lei, iar 12 proiecte dintre cele 15 înscrise au obținut bugetare:

 

“ȘtiințaCOOL” – Asociația ROI – experimente de fizică și chimie distractivă pentru elevii de la Școala Gimnazială Cănuță Ionescu Urlați (9.950 lei)

“Laborator STEM” – Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” Urlați – susținerea activităților STEM din cadrul Cercului de Științe al liceului (11.000 lei)

“În lumea roboticii” – Liceul teoretic “Brâncoveanu Vodă” Urlați – susținerea activităților dee robotică a elevilor din cadrul Școlii profesionale a liceului (5.200 lei)

“Facultatea de Fizică de la A la Z” – Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” Câmpina – activități și experimente de fizică desfășurate în cadrul Colegiului (5.350 lei)

“Pe urmele lui De ce?” – Școala Gimnazială Lapoș – experimente de fizică, chimie, biologie (5.000 lei)

SMART Kids & Teens – Fundația Zamolxes Câmpina – susținerea Clubului de robotică și electronică (10.687 lei)

Vreau să știu astronomie – Colegiul Național I.L. Caragiale Ploiești – activități de astronomie și astrofizică (12.000 lei)

RoboManager – Antreprenor în domeniul științei – Colegiul Economic Virgil Madgearu Ploiești – susținerea Clubului de robotică din cadrului Colegiului (10.205 lei)

ROBOCER – Colegiul Tehnic Elie Radu Ploiești – susținerea Clubului de Robotică din cadrului liceului (6.108 lei)

Generația Digitală – Asociația Iubesc Ploieștii – cursuri gratuite de programare pentru copiii din Ploiești (10.000 lei)

Transport curat, viață sănătoasă! – Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” Ploiești – experimente de chimie privind combustibilii alternativi (5.600 lei)

De la experiment la pasiune! – Liceul Teoretic „Șerban Vodă” Slănic – experimente de fizică, chimie, electronică (3.900 lei).

Primul festival al științelor!

Pisică printată 3D, instalație automată de udat plantele, vulcan care erupe atunci când vrei tu, plastilina care înghite metalul, roboți care mai de care mai inteligenți și distractivi, experimente chimice, metode inovative de protejare a naturii și multe altele au fost atracția primei ediții a ȘtiințescuFEST, un festival al științelor organizat, în premieră, în Prahova. Toate proiectele finanțate au fost prezentate publicului larg, iar micii cercetători s-au transformat, pentru o zi, în mentorii curioșilor care au vrut, la rândul lor, să descopere rezultatele experimentelor lor.

De departe, însă, punctul de atracție a fost domul astronomic, proiect al unui grup de elevi de la Colegiul „I.L.Caragiale“ din Ploiești, care a adunat aproape 200 de vizitatori. Intrarea în cortul gonflabil care ascundea „lumea spațiului“ s-a făcut pe bază de programare, în serii. A fost proiectul care a obținut cea mai mare finanțare (12.000 lei) și pentru care părțile implicate au planuri mari și pentru viitor.

Deși aflat la prima ediție, festivalul s-a bucurat de un număr important de vizitatori veniți fie individual, fie în grupuri organizate și care au rămas plăcut surprinși de cum se conturează viitorul științei românești.

Științescu, încununat cu lauri!

Compania OMV Petrom are un lung istoric în domeniul dezvoltării sustenabile. Sustenabilitatea este principiul conform căruia compania își propune să aibă o creștere profitabilă într-un mod responsabil. În acest sens căutăm, în permanență, soluții inovatoare și, de asemenea, spijinim inițiativele educaționale atât în domeniul petrolului, gazelor, cât și în cel al antreprenoriatului în comunitățile noastre. În societate a rămas această idee că științele exact sunt plictisitoare. Acesta este tipul de gândire care trebuie mutat într-o cu totul altă zonă, în cea a mentalității pentru creștere. Fondul Științescu tocmai asta a făcut, ne-a ajutat foarte mult pentru a le arăta elevilor că este foarte bine să aibă încredere în ei, că științele pot descrie lumea noastră într-un mod amuzant, practic, care implică lucrul în echipă și, de asemenea, care implică foarte multă pasiune” – Mădălina Brașoveanu, Specialist Relații Comunicare OMV Petrom

„Fondul Științescu este despre pasiunea unor oameni pentru științele exacte. De aceea, ne bucură că am putut finanța în prima ediție proiecte atât de frumoase și care au implicat elevi  din tot județul. Școli și asociații din Ploiești, Slănic, Lapoș, Urlați și Câmpina au fost printre câștigătorii acestei ediții. Ne dorim să putem finanța și în următorii ani proiecte la fel de frumoase și de impact pentru comunitatea prahoveană”  Bianca Dăniță – manager de programe Fundația Comunitară Prahova

 

Științescu a fost pentru noi acea bulă de aer mult așteptată ca să mergem mai departe. La Școala din Lapoș am găsit copii foarte motivați să învețe, să experimenteze, să comunice, însă n-aveam resursele necesare pentru ceea ce voiam noi să facem. Dar a apărut Fondul Științescu care ne-a oferit oportunitatea să ne «jucăm» constructiv. Sper ca acești copii să meargă la licee și facultăți bune, unde să învețe științele exacte cu aceeași pasiune de acum. Îmi doresc ca ei să fie specialiștii de mâine, aici, în țara asta“, Veronica Moraru, profesor de fizică, coordonatorul proiectului “Pe urmele lui De ce?” – Școala Gimnazială Lapoș

„Îmi place foarte mult să experimentez. Sunt unele lucruri pe care le-am văzut, inițial, pe internet și le-am testat acasă, dar și altele pe care le-am făcut singură sau cu colegii mei la Clubul din Urlați. Părinții mă încurajează în tot ceea ce fac, ce îmi doresc să descopăr. Pe viitor, încă nu știu ce voi face, dar probabil ceva legat de chimie, fizică“, Bianca Draghia, 12 ani, elevă Școala Generală „Cănuță Enescu“ Urlați

 

„Despre Științescu am aflat de pe facebook, am înscris repede proiectele, au fost aprobate spre finanțare și a fost o mare oportunitate de a ni le duce la bun sfârșit. Eu nu sunt profesor, dar sunt pasionat de electronică și lucrez la Câmpina cu elevi care au și ei același hobby. Fondul este unul binevenit pentru că încurajează educația nonformală, adună la un loc oameni cu pasiuni comune și oferă o perspectivă pentru viitorii oameni de știință. Noi, ca mentori, visăm să-i ținem în țară. Rămâne de văzut dacă vom și reuși“, Florin Predescu, Fundația Zamolxes Câmpina, coordonatorul proiectului SMART Kids & Teens

„Am făcut niște experimente de chimie, am văzut și cum poți face un vulcan să erupă, am văzut și pasta de dinți pentru elefanți, dar sunt curios cine și cum îi va face pe elefanți să stea la spălatul pe dinți. Toate au fost interesante, dar cel mai mult mi-a plăcut în interiorul observatorului gonflabil. A fost senzațional! Am văzut planete, ne-a vorbit despre stele, despre sateliți, despre tot ceea ce înseamnă spațiu. Mi-ar plăcea să mă ocup și eu de studiul planetelor când voi fi mai mare. O să am o scuză bună pentru permanenta replică a mamei mele că «sunt cu capu-n nori»“, Alexandru (8 ani), vizitator ȘtiințescuFEST.

Text: Liliana Maxim Minculescu
Foto: Cristi Minculescu și Bianca Dăniță

Artciol publicat cu susținerea Romanian America Foundation

http://www.rafonline.org/

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.