După luni sau uneori ani întregi de excavări şi săpături în situri, arheologii scot la iveală adevărate vestigii, care demonstrează existenţa unor comunităţi din diverse epoci şi culturi, care au trăit pe teritoriul Prahovei.
Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova oferă vizitatorilor săi ocazia de a vedea obiecte deosebit de interesante, dar mai ales le oferă posibilitatea acestora de a asculta de la arheologii care le-au descoperit, povestea lor.
Aşa se întâmplă cu cele două vase zoomorfe, unul descoperit la Colceag şi celălat la Mălăeşti.
“ Vasul descoperit la Colceag pot spune că s-a descoperit absolut întâmplător în 1989. Acolo exista un sistem de irigaţii şi în momentul când s-a săpat pentru a se introduce o ţeavă, cupa excavatorului a scos la iveală acest vas zoomorf”, ne-a spus Alin Frânculeasa, arheolog, şeful secţiei de arheologie.
Vasul a fost făcut în scop ornamental, el prezentând nişte orificii prin care putea fi agăţat. Se presupune că făcea parte dintr-un ritual sacru sau pur şi simplu în el se ţineau mirodenii. Are o vechime de 6.000 de ani, datând din epoca eneolitică, cunoscută în istorie şi ca epoca comunităţii săteşti timpurii. Piesa este foarte bine conservată şi descoperirea sa îi determină pe specialişti să facă noi cercetări în zona localităţii Colceag, acolo identificându-se un număr mare de situri arheologice.
O piesă asemănătoare celei de la Colceag, a fost descoperită chiar de interlocutorul nostru, Alin Frânculeasa, la Mălăieşti.
“Vasul descoperit la Mălăieşti în 2010 este de dimensiuni mai mici, dar are aceeaşi formă ca cel de la Colceag”, a adăugat Alin Frânculeasa.
Cercetările arheologice desfăşurate în satul Mălăiestii de Jos, ce aparţine de comuna Dumbrăveşti, au dus la descoperirea unui sat vechi de peste 6.000 de ani, care datează din epoca finala a neoliticului, cultura Gumelniţa.
Aşezarea a dispărut, conform cercetărilor, în urma unui puternic incendiu ce a mistuit toate locuinţele de aici.
Din cauza incendiului, izbucnit pe neaşteptate, satul a fost părăsit în grabă.
Aşa se face că vasele, uneltele, dar si obiectele de cult au rămas în locuinţe.
Din cauza incendiului, izbucnit pe neaşteptate, satul a fost părăsit în grabă.
Aşa se face că vasele, uneltele, dar si obiectele de cult au rămas în locuinţe.
Monica BOSTAN