
Nu mai o noutate faptul că învățământul românesc nu este în concordanță cu piața muncii. De ani buni, tot auzim că ducem o lipsă acută de meseriași, dar și de specialiști în domeniul industriilor și centre de cercetare. Pentru cei din urmă menționați a fost implementat, și în Prahova, Fondul Științescu, prin intermediul Fundației Comunitare Prahova.
La nivel național, Fondul Științescu este dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation și are ca obiective strategice:
- să ofere profesorilor resurse pentru a crea proiecte care să facă științele mai atractive și interesante pentru elevi
- să încurajeze filantropia individuală și să aducă la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune
Fondul Științescu se bazează pe următoarele premise:
- Educația nu se restrânge doar la instituțiile educaționale clasice (școli, licee, universități), la profesori și învățători, ci este o preocupare a întregii comunități;
- Oricine e pasionat de STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) poate deveni un educator pasionat;
- Pilotând soluții educaționale inovative și creând resurse suplimentare în comunitate punem presiune pe o reformare în timp a sistemului public de învățământ;
Participarea la acest program îi determină pe cei care spun PREZENT să-și folosească la maximum materia cenușie, învățând și dezvoltându-și gândirea critică, rezolvarea problemelor, colaborarea, spiritul de echipă, leadership prin influență, educația, flexibilitatea, adaptabilitatea, spiritul de inițiativă, antreprenoriatul, accesarea și analiza informației, curiozitatea, inovarea și creativitatea, implicarea activă , interdisciplinaritatea, motivația intrinsecă, comunicarea eficientă scrisă și orală.
Reprezentanții Fundației Comunitare Prahova, principalii responsabili de accesarea și implementarea acestui fond educațional în județul nostru, au privit în perspectivă, în dorința ca peste aproximativ câțiva ani, nu mulți, să ne bucurăm de o generație de specialiști pasionați de ceea ce fac și care să-și găsească locul și motivația activităților lor aici, acasă!
„Județul Prahova are o istorie îndelungată în tehnologie, inventică și inginerie. Chiar dacă există zeci de companii din domeniul industriilor și centre de cercetare, științele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) nu au reușit să «strălucească» în Prahova așa cum o făceau odinioară. Un fond precum Științescu poate aduce din nou în lumină științele STEM și astfel să contribuim la formarea unei noi generații de copii. Impactul unui astfel de program este unul pe termen lung și din acest motiv ne dorim să dezvoltăm o comunitate a pasionaților de tehnologii. În același timp, pentru noi, este foarte important faptul că putem contribui la promovarea activităților extracurriculare și nonformale din instituțiile de învățământ din județ”, a declarat Isabela Alexe (foto), de la Fundația Comunitară Prahova.
Educația în științe înseamnă progres!
Interesul pentru un astfel de program nu a fost unul aleatoriu. Din nefericire, țara noastră este, în topul negativ și în ceea ce privește rezultatele testelor standardizate pentru științe – PISA și TIMSS. Iar situația este și mai gravă în mediul rural, acolo unde laboratoarele de științe și cabinetele informatice sunt folosite la 10% din potențial.
România ocupă locul 76 în indicele competitivității globale, mult în urma potențialului populației și al regiunii.
Perspectivele nu sunt pozitive fără o schimbare sistemică. Strategia pe termen mediu și lung este alternativa și-n acest caz. Îmbunătățirile nu vor apărea de pe-o zi pe alta, însă cu studiu continuu, dorință, perseverență, susținere, schimbarea este posibilă.
„Educația STEM va fi un domeniu de o importanță majoră în România anului 2020. Programele dezvoltate de Uniunea Europeană pentru creșterea interesului profesioniștilor și a elevilor în domeniul STEM, respectiv Ingenious (http://www.ingenious-science.eu/web/guest) și Scientix (http://www.scientix.eu/web/guest) subliniază importanța strategică pe care acest domeniu o are la nivel internațional. Apreciem că interesul companiilor și organizațiilor locale pentru domeniul STEM va fi considerabil mai mare în anul 2020. Fondul Științescu va reprezenta un program în derulare care adreseaza cu profesionalism și rezultate concrete o problemă de actualitate pentru Europa și mediul internațional”, Isabela Alexe – Fundația Comunitară Prahova
Până acum, în Prahova, Fondul Științescu a avut un impact foarte bun la nivelul instuțiilor de învățământ și a trezit, totodată, și interesul unor mari agenți economici. Însă, lista rămâne deschisă tuturor celor care vor o educație aplicată și care înțeleg că progresul stă în cercetare.
Cei care vor să afle mai multe detalii despre acest fond, pot accesa http://prahova.stiintescu.ro/ și, totodată, pot da like și urmări activitatea paginii de facebook: https://www.facebook.com/Fondul.Stiintescu.Prahova/
Liliana Maxim Minculescu
Sursa foto: https://www.facebook.com/Fondul.Stiintescu.Prahova/







