Spitalul nu trebuie privit cu teamă, ci cu speranță, încredere și dorința de a te face bine. Înainte de a te trata fizic, terapia sufletului și a psihicului este, de departe, cea mai importantă. Artistul plastic Amalia Suruceanu a înțeles, în urmă cu ceva ani, acest lucru, motiv pentru care își folosește din plin talentul pentru a da Câmpinei culoare. De data aceasta s-a oprit la Spitalul Municipal Câmpina, unde a transformat parterul într-o adevărată expoziție de pictură.
„Ideea a pornit de acum 2-3 ani, de când am pictat și gardul exterior, iar acum o lună am început și în interior. Este un proiect de voluntariat pe care îl fac singură, în tot spitalul. După Sărbători, voi începe să dau culoare etajului 5, unde este secția de Pediatrie, iar apoi voi merge și pe celelalte secții”, ne-a declarat Amalia Suruceanu.
Lucrările vin ca o completare a celor de reabilitare prin care a trecut și trece Spitalul Municipal, dar și pentru încercarea schimbării atitudinii, percepției pacienților și aparținătorilor acestora față de ceea ce înseamnă o unitate medicală.
Pictura intraspitalicească este un proiect în premieră, la nivelul județului. Amalia Suruceanu s-a remarcat, de altfel, prin inițiative de acest gen, cea mai cunoscută fiind „Câmpina în culori“. Acțiunea, în care i-a avut ca parteneri de bază pe Marius Grecu și Fundația Medis, a transformat gardurile de beton ale Spitalului Municipal într-o poveste „a orașului de turtă dulce“, după descrierea managerului unității, Călin Tiu.
Proiectele de voluntariat ale Amaliei sunt, înainte de toate, capitole ale terapiei prin artă. O terapie pe care o face atât pentru ea, cât mai ales pentru cei din jurul ei cărora vrea să le demonstreze că în culoare poți găsi „acea mângâiere pe care o dă Dumnezeu omenirii“.
Despre Amalia Suruceanu, puteți afla mai multe detalii AICI!
Liliana Maxim Minculescu
Foto: Amalia Suruceanu