Nu poți vorbi de Primăria Ploiești fără să amintești de Alina Istrătescu. Este, de două decenii, purtătorul de cuvânt al instituției, omul care a transmis în maniera proprie, una profesionistă și diplomată, vorbele primarilor, dar și pe ale multor funcționari publici care s-au perindat în acest interval pe la Primăria Ploiești. Dincolo de coordonarea și prezentarea opiniei publice a evenimentelor organizate de municipalitate, Alina Istrătescu ne surprinde, de câțiva ani încoace, și cu o latură despre care nici ea nu ar fi bănuit că o are: cea artistică, una a creațiilor handmade, plecând de la căciuli personalizate pentru copii, bijuterii unicat până la colecții de căluți care au ajuns mascota unui târg de turism din Berlin.
A rezistat vremurilor și provocărilor politice și admistrative, despre care cu siguranță ar putea scrie o carte. Însă lucrarea nu ar egala romanul vieții personale, una cu urcușuri, coborâșuri, povești de dragoste, dezamăgiri, ca , într-un final, să apară și să triumfe adevărata iubire. Una mult așteptată și dorită și care i-a adus împlinirea vieții. Astfel, dacă o întrebi pe Alina Istrătescu cine este, îți va răspunde simplu: “o soție și o mamă fericită şi împlinită cu trei băieţi minunaţi”, dintre care Tudor și Radu sunt gemeni.
Nu o vom cunoaște pe Alina prin prisma “maestrului cuvintelor de la Primăria Ploiești”, ci în această poveste ne vom axa pe latura diferită, care o face să se redescopere și o împlinește sufletește.
Copiii și noul hobby
Se spune că fiecare copil vine pe această lume cu “trăistuța” lui. Se pare că băieții Alinei au venit cu un bagaj creativ mare, unul care să le aducă unitate, plăcerea lucrului în familie, dar, ușor-ușor, și satisfacția financiară.
“Cred că pasiunea pentru handmade era ascunsă bine în sufletul meu, dar mi-am adus aminte de ea și am dezvoltat-o după ce am născut băieţii și am încercat să fac tot felul de lucuri pentru ei și împreună cu ei”, ne-a mărturisit Alina.
De altfel, primele produse lucrate de ea au fost niște căciulițe personaj – bufniţe, angry birds, dinozauri, minioni, rechini etc. pentru fiii ei: Filip, Tudor și Radu.
Revelația lucrului de mână a apărut cu o revistă de tricotat și croșetat. Au ajutat-o însă și cunoștințele de lucru manual deprinse încă din copilărie. Dacă înainte, prin anii ’90, toate aceste lucruri erau predate la orele de Atelier, din păcate, în prezent, trebuie să te numeri printre norocoșii care au în familie pe cineva care te poate învăța câte ceva despre aceste lucruri sau să plătești bani buni pentru a vedea ce poți face cu un ac sau o croșetă. Dar aceasta este altă discuție… Revenind la Alina Istrătescu, ea se numără printre norocoșii care se bucură de puterea exemplului în propria-i familie.
“Discutând cu o colegă, într-o zi, am văzut o revistă de tricotat și croșetat și, uitându-mă pe modele, mi-am adus aminte că în copilărie croșetam cu bunica mea mileuri, căciuli, pulovere… În ziua aceea, m-am dus direct la o mercerie și mi-am cumpărat o croșetă și ață, am mers la bunica și am rugat-o să îmi reamintească cum să croșetez. Pur si simplu, uitasem! Au fost momente minunate pe care le-am petrecut cu bunica. Tot cu dumneaei am croit prima iie, anul trecut. Și acum mă consult cu bunica pentru că am multe de învățat de la dânsa. La cei 92 de ani este de o vitalitate pe care mi-aș dori și eu să o am, dacă voi avea norocul să ajung la vârsta dumneaei”, ne-a declarat Alina.
Nu a pornit singură la acest drum, ci alături de cei trei “crai”.
În joacă, au început să meșterească diverse jucării. A fost o metodă eficientă de a-i ține ocupați atunci când timpul nu le permitea distracții afară: “Așa am pornit, de fapt, Atelierele cu dichis by AMI Handmade. Acum, Tudor, la cei aproape 8 ani ai lui, lucrează cu mine diferite decoraţiuni, iar Filip (9 ani) este ajutorul meu la ateliere. Radu este cel care oscilează între a lucra, a ajuta si a se juca …”
Imaginația are nevoie de încurajare!
Și pentru că orice lucru “altfel” nu are cum să nu atragă atenția, așa s-a întâmplat și cu creațiile Alinei. Dar ideea de a depăși lucrul din pasiune doar pentru familie și prieteni nu i-a aparținut ei, ci lui Filip, fiul cel mare, care i-a sugerat să-și creeze o firmă, iar el să fie PR-ul ei.
“Așa că l-am luat de mână și m-am dus cu el să îmi deschid un PFA. A fost foarte încântat că i-am acceptat ideea și că am pus-o în practică”, ne-a mai spus Alina.
Așa au început și atelierele în care cei mici își dau frâu liber imaginației și îndemânării și creează singur sau cu părinții tot felul de obiecte.
“Mi-am dat seama de potențialul creativ al copiilor și am văzut că sistemul nostru de învățământ nu mai dezvoltă această latură. Ne axăm prea mult pe matematică, chimie, note… Copiii se simt ca într-o capcană la școală. Oricât de draguță ar fi doamna învățătoare, temele trebuie făcute, notele sau calificativele sunt considerate importante și atunci copilul este oarecum încorsetat. Cel mic are nevoie de joacă și are nevoie de un timp al lui în care imaginația să poată crea. Mi-am propus ca la ateliere să ne distrăm și să ne dezvoltăm îndemânarea și creativitatea. Eu am făcut la scoală lucru manual și cred că e important pentru fiecare individ în parte să se poată descurca singur. Am văzut mulți părinți care sunt interesați de cursuri de parentig sau de dezvoltare personală, dar care nu pun mare preț pe creativitatea copiilor: «lasă că oricum tu nu te pricepi…, lasă că-ți cumpăr eu un tricou gata făcut, ce să mai pierdem timpul etc.». Asta nu face altceva decât sa creeze copilului o stare de disconfort și să scadă încrederea în capacitățile lui. La ateliere, orice greșeală se remediază, nu se întâmplă nimic dacă obiectele pe care le facem nu ies perfect și fiecare e liber să combine culorile așa cum își dorește”, a completat Alina Istrătescu.
Este o ocupație care o ține în priză, în care se documentează permanent despre ce și cum poate realiza noi lucruri de calitate. De la tipurile de fire folosite pentru croșetat până la culorile aplicabile pe materialele textile și modalitatea de imprimare astfel încât acestea să reziste în timp. Ca peste tot, talentul nu este suficient dacă nu-l alimentezi!
Dar oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce faci, la un moment dat pui în balanță și costurile, iar atunci când există și cerere încerci să dai și un preț corect muncii tale. Din păcate, în România, lucrul handmade nu este apreciat la adevărata valoare. Însă Alina a încercat să găsească o cale de mijloc, să demonstreze și comunice de ce lucrul realizat de ea merită banii respectivi.
Pe lângă satisfacția sufletească, realizările ei au început să se materializeze și pe alt palier. Lumea apelează la ea pentru cadouri unicat, pentru altfel de mărțișoare sau mărturii pentru nuntă/botez etc. În 2017, în mare vogă au fost tricourile pictate, dar și o colecție de căluți crosetați – amigurumi. Unul dintre căluți a ajuns la singura agenţie de turism ecvestru din țară și a fost mascota ei la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin.
Unde o găsim pe AMI Handmade?
Speră ca într-o zi să poată trăi din pasiunea ei, un hobby pe care îl crește ușor, dar sigur.
“Îmi doresc să am un spaţiu propriu unde să pot expune creaţiile mele, dar şi să pot organiza Ateliere cu dichis, iar copiii sa poată intra într-o lume unde imaginaţia, creativitatea lor să nu aibă limite. Momentan, răspund cu mare drag invitaţiilor pe care le primesc de la şcoli şi grădiniţe şi organizez ateliere de creaţie în Săptămâna Altfel. Deocamdată nu am un punct de desfacere și lucrez cu comenzi on line. Mă gasiti pe pagina AMI Handmade https://www.facebook.com/ateliere.cu.dichis.AMI.Handmade/, sau pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/alinamihaela.istratescu. Aici puteti comanda produsele meșterite de mine sau puteți face programări pentru Atelierele cu Dichis by AMI Handmade atât pentru copii, cât şi pentru adulţi”, ne-a informat Alina.
Puterea exemplului
Și, cine știe, poate o întâlnire cu ea ne va deschide noi orizonturi atât nouă, cât și copiilor noștri. Și, totodată, cererea în creștere pentru handmade, dorința pentru lucruri unicat, poate le va atrage atenția și celor din Educație că un copil are nevoie să învețe și altceva în afară de ce este în programa actuală, că, prin orele de lucru manual, copilul de astăzi poate deveni adultul unei viitoare societăți care să și construiască ceva cu mâinile lui, nu doar să consume!
Alina Istrătescu este dovada că omul trebuie să-și urmeze și chemarea sufletească. Fiecare avem un hobby, avem o înclinație către ceva, dar important este cât credem în ea, cum și ce investim în ceea ce ne place, dar și la ce stadiu vrem să ne ducem pasiunile.
Liliana Maxim Minculescu
Sursa foto: facebook Alina Mihaela Istrătescu