Cele 7 principii ale unui business social

 

antreprenoriat socialImbinare intre strategie si sentimente pure, antreprenoriatul social este modalitatea prin care fiecare dintre noi poate investi in potentialul oamenilor defavorizati de pretutindeni. Scopul principal al antreprenorilor sociali nu este obtinerea de profit, ci construirea unor afaceri etice, durabile, care sa aiba un impact social pozitiv.

 

Antreprenoriatul social este confundat deseori cu responsabilitatea sociala corporatista (corporate social responsibility, CSR) si investitiile responsabile social (socially responsible investing, SRI). Trebuie retinut faptul ca, antreprenoriatul social este o initiativa a antreprenorului, pe cand CSR tine de managementul unei companii, iar SRI tine de optiunile investitorilor pentru un fond de investitii responsabil social, precum si de deciziile fondului de a investi in companiile care probeaza un anumit nivel de performanta sociala.

Ca si forma de organizare juridica, activitatile din antreprenoriatul social pot fi desfasurate atat de ONG-uri, cat si de cooperative (mestesugaresti, agricole, de consum, banci cooperatiste, unitatile protejate autorizate), asociatii mutuale si case de ajutor reciproc.

Iata principiile care ar trebui sa guverneze orice afacere sociala:

  1. Obiectul unei afacere sociale va fi intotdeauna combaterea saraciei sau orice alta problema (cum ar fi: educatia, sanatatea, accesul la tehnologie, protectia mediului inconjurator), care ameninta oamenii si societatea, NU maximizarea profitului.
  2. Trebuie asigurata sustenabilitatea economica si financiara.
  3. Investitorii isi vor recupera numai investitia initiala. NU se vor acorda dividende.
  4. Cand valoarea investitiei este recuperata, profitul companiei se reinvesteste pentru extinderea si imbunatatirea afacerii.
  5. Trebuie sa se actioneze responsabil fata de mediul inconjurator.
  6. Forta de munca va fi remunerata conform salariului pietei si i se vor crea conditii de munca mai bune.
  7. Principala motivatie trebuie sa fie: bucuria.

Antreprenoriatului social impune o anumita stare de spirit, fiind o invitatie la inovatie si la initiativă a fiecaruia dintre noi. Cu siguranta fiecare sustine o cauza, pentru care lupta sau pentru care poate sa inceapa din orice moment sa lupte.

Cauzele intaresc sentimentul ca sta in puterea fiecarei persoane sa faca o schimbare a lucrurilor care se pot regenera, asa cum laureatul Premiului Nobel pentru pace, Muhammad Yunus, a vazut in microcreditare iesirea din saracie a femeilor, un mijloc de regenerare a paturii de mijloc a Bangladesh-ului, victima unui sistem capitalist care a adus cu sine si o serie de lipsuri. Propunerea sa vine ca o radicalizare a capitalismului,  dar exemplul Grameen Bank, a bancii saracilor si a numeroaselor joint ventures realizate cu branduri internationale, deschid poarta catre un nou tip de economie, cea a afacerilor sociale.

In Romania, antreprenoriatul rural, agricultura bio si mestesugurile traditionale reprezinta un capital inepuizabil pentru antreprenoriatul social.

sursa:www.esimplu.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.