Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat miercuri aprobarea de catre Guvern a proiectului de ordonanta de Cod Fiscal. Documentul prevede scutirea de la plata taxei pe valoare adaugata a PFA care castiga sub 65.000 euro pe an. Veniturile pana la 65.000 euro pe an obtinute din activitati independente, inclusiv din drepturi de autor, sunt scutite de TVA.
„Masura referitoare la majorarea plafonului de scutire are un impact favorabil asupra micilor intreprinzatori, avand ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care obtin o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 65.000 euro, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA”, se arata in expunerea de motive alaturata ordonantei de urgenta.
Acelasi document arata ca „Consiliul UE a autorizat Romania sa majoreze plafonul de scutire pentru mici intreprinderi de la 35.000 la 65.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la U.E., respectiv de la 119.000 lei la 220.000 lei”, ca urmare a unei solicitari adresate de tara noastra Comisiei Europene.
Iata si alte modificari aduse CODULUI FISCAL prin OUG:
1. Eliminarea obligatiei CONTRIBUABILULUI de determinare a castigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.
2. Eliminarea obligatiei contribuabililor de a calcula si vira impozitul insemnand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil, pe baza declaratiei de impunere trimestriala.
3. Eliminarea obligatiei contribuabilului de a depune declaratia de impunere trimestriala completata pentru castigul net determinat/pierderea neta determinata la finele fiecarui trimestru, generat/generata de tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise.
4. De asemenea, pentru castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise realizate incepand cu 1.01.2013 inclusiv, NU SE EFECTUEAZA PLATI ANTICIPATE IN CURSUL ANULUI FISCAL, in contul impozitului anual datorat. Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent, in functie de venitul realizat, mentionat in declaratie.
sursa: manager.ro