Avem drepturi, dar…cu măsură! Și, din nefericire, în această categorie se regăsește și Educația care, în ciuda faptului că este obligatorie și gratuită, în unitățile de învățământ ale statului. În realitate ne confruntăm cu o rată a abandonului școlar care crește de la an la altul, iar gratuitatea este, de fapt, doar în teorie. Primele victime ale analfabetismului sunt copiii care provin din medii defavorizate. Și din păcate, mulți dintre noi, în loc să-i ajutăm să înțeleagă importanța școlii și să le întindem o mână de ajutor în a-și depăși condiția, ne limităm în a-i compătimi sau a-i critica. Câțiva oameni din comunitatea prahoveană – antreprenori, ong-iști, asistenți sociali, cadre didactice, voluntari- au înțeles că schimbarea acestei realități triste stă și în mâinile lor. Astfel, în paralel cu proiectele proprii, membrii Clubului de Networking și ai Fundației Comunitare Prahova au constituit, la începutul lui 2015, un fond prin care susțin activitatea unui afterschool care este găzduit de Biblioteca „Nicolae Iorga“. Astfel, o parte din taxele de membru ale celor înscriși la Clubul de Networking sunt oferite ca sponsorizare pentru constituirea Fondului „Ne pasă-Ne implicăm-Ajutăm!“.
Ne pasă!
„Ideea creării fondului a apărut în urma unei discuții. Georgian Godeanu și Florentina Lungu (foto) își doreau ca prin Clubul de Networking, pe care l-au pus pe picioare în Prahova, să se implice într-o cauză din comunitate. A urmat un proces clasic de consiliere în filantropie. Am încercat să găsim o cauză care să reflecte dorința întregului grup. Și astfel, întrebările specifice procesului de consiliere în filantropie au fost adresate membrilor Clubului. A reieșit astfel dorința de a susține un proiect pe educație, pentru copii din medii defavorizate. Noi, prin Fundația Comunitară Prahova, am căutat proiecte care să corespundă și astfel am aflat despre activitățile de tip afterschool susținute de Tina Șandru în beneficiul unui număr de aproximativ 20 elevi din clasele I – VI, care provin din zonele sărace ale orașului. Activitatea este desfășurată prin Asociația pentru Educație Nonformală și este găzduită de către Bibilioteca Nicolae Iorga“, ne-a declarat Isabela Alexe, director executiv al Fundației Comunitare Prahova.
Scopul fondului a fost acela de a oferi un model de implicare pe termen lung, pentru a sustine un proiect relevant pentru membrii și în acord cu valorile Clubului de Networking. Și, totodată, de a-i face să vadă dincolo de ceea ce mulți percep o simplă „sponsorizare“.
Astfel, Fondul „Ne pasă-Ne implicăm-Ajutăm!“ a venit ca o mană cerescă în sprijinul acestor copii, care beneficiază de un suport important în a-și depăși condiția .
Ne implicăm!
„Am analizat să vedem care sunt cauzele pe care noi putem lucra și una din ele era faptul ca acești copii, neavând suportul necesar să își facă temele și neavând contextul în care să conștientizeze importanța educației în viitorul lor, am decis că un program de afterschool ar fi potrivit. Le oferim copiilor ajutor la teme, apoi un sandviș și, ulterior, realizăm cu ei și activități de educație non-formală sau creativitate. Încercăm astfel să venim în întâmpinarea acestor nevoi“, ne-a precizat Tina Șandru, cadru didactic care se ocupă de ani buni de educația nonformală.
Ca să rămână în acest grup, beneficiarii Fondului trebuie, la rândul lor, să coopereze, să încerce să-și îmbunătățească situația școlară, dar și comportamentul. În cazurile mai dificile, vor exista discuții și cu părinții copiilor, iar dacă nici în acest context, rezultatele nu vor apărea, atunci elevii problematici vor fi înlocuiți cu alții care merită șansa la un plus de educație. Momentan, proiectul a dat roade, iar în cazul beneficiarilor Fondului „Ne pasă-Ne implicăm-Ajutăm!“ sunt remarcate progrese. Cei care erau în situația de corigență sau chiar repetență au reușit să treacă de acest prag.
Ajutăm!
Unii dintre membrii Clubului de Networking și cei ai Fundației Comunitare Prahova s-au implicat personal în activitatea desfășurată la afterschool. „Roxana Nicolae merge împreună cu colegii de birou să ajute copiii la lecții și le oferă rechizite, iar Marina Cocoș i-a invitat la evenimentul organizat cu ocazia zilei de 1 Iunie la PikElegance. Faptul că prin colaborarea Fundației Comunitare Prahova și a Clubului de Networking s-a înființat Fondul «Ne pasă – Ne Implicăm – Ajutăm» și este susținut un proiect local, oferă membrilor și participanților opțiunea ca, alături de activitatea de networking și recomandările de business, să se implice cu generozitate pentru susținerea unei cauze locale“, a concluzionat Isabela Alexe.
Proiectul are însă nevoie de implicarea mai multor volunari care să aibă cunoștințele, abilitățile și răbdarea necesare de a lucra cu acești copii și care să fie conștienți că investiția în educație aduce cea mai bună dobândă. Și, totodată, acest fond poate fi completat de către toți cei care au potențial financiar și care sunt preocupați de copii, de viitor, de o societate sănătoasă și educată!
Câteva cuvinte despre Fundația Comunitară Prahova:
Misiunea Fundaţiei Comunitare Prahova este de a îmbunătăţi viaţa locuitorilor judeţului Prahova prin mobilizarea şi distribuirea resurselor în beneficiul iniţiativelor de dezvoltare locală.
Fundaţia Comunitară Prahova îşi propune să dezvolte mecanisme pentru stimularea implicării prahovenilor în acţiuni de dezvoltare a comunităţii şi de valorificare a resurselor (financiare, de expertiză, de timp etc.) pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii.
Servim comunitatea prin atragerea şi direcţionarea resurselor către cele mai importante domenii de dezvoltare (sănătate, educaţie, sport, mediu, cultură, dezvoltare şi înfrumuseţare urbană si rurală, antreprenoriat), încurajând implicarea civică şi iniţiativele cetăţenilor, ONG-urilor şi grupurilor de acţiune locală.
Câteva cuvinte despre Clubul de Networking:
Ce pot face câteva minți dibace, cu spirit antreprenorial care conștientizează faptul că ramurile mediului de afaceri sunt într-o relație de interdependență, iar pentru progres este nevoie de idei noi și colaborare? O soluție ar fi organizarea periodică a unor întâlniri ale celor care au propriile afaceri sau planuri în acest sens. O astfel de idee a fost pusă în practică, în urmă cu ceva ani, în București. Însă, ținând cont că Prahova este un teritoriu extrem de fertil pentru mediul de investiții, se simțea nevoia unei conlucrări și aici. Astfel, Florentina Lungu și Georgian Godeanu, doi antreprenori ploieșteni, au pus pe picioare, în ianuarie 2015, Clubul de Networking.
„Plecând de la viziunea noastră, conform căreia «Afacerile se fac între oameni» fiecare am avut prieteni, parteneri de afaceri, furnizori sau clienți cărora le-am prezentat ideea. Au fost încântați și ne-au urmat. Încă de la prima întâlnire, o mare parte au devenit membri si ne sunt alături și astăzi la întâlnirile Clubului. În prezent, suntem cea mai mare comunitate de business networking din Prahova și ne întâlnim în fiecare zi de vineri, între 8,30 – 11.00, ne savurăm cafeaua și luăm micul dejun împreună. Suntem un club al oamenilor de afaceri ce susținem dezvoltarea comunității de profil din Prahova prin networking, referințe și recomandări“, am aflat de la inițiatorii proiectului, Florentina Lungu și Georgian Godeanu.
Însă în loc să te plângi că afacerea îți merge prost, să te sperii de știrile care anunță zilnic apropierea unei noi crize sau să-l invidiezi pe prietenul tău că-i merge bussiness-ul tot mai bine, rupe-ți câteva ore vinerea și mergi la Clubul de Networking, un altfel de mediu, unde ideile afacerilor de succes prind viață!
Cei care vor să participe la o întâlnire a Clubului de Networking pot suna sau se pot înscrie pe Facebook, pe pagina clubului: https://www.facebook.com/Clubul-de-Networking-901761319903190/?fref=ts
Liliana Maxim
Super frumos! Ma interrseaza si pe mine!