30 de liceeni din Ploiești și Brașov pornesc la Drum Sigur spre o meserie adevărată

30 de liceeni din Ploiești și Brașov pornesc la Drum Sigur spre o meserie adevărată

În perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018, 30 de adolescenți din Ploiești și Brașov participă la proiectul Electrica – Drum Sigur spre o meserie adevărată. Programul, realizat de către Școala de Valori, în parteneriat cu Electrica S.A., oferă tinerilor o experiență de formare profesională, constând în ateliere de dezvoltare personală, vizite la sediile locale Electrica S.A și întâlniri cu specialiști din domeniul energetic.

 Un număr de 30 de adolescenți din Ploiești și Brașov încep în luna octombrie o serie de ateliere de educație non-formală menite să-i sprijine să își pună în valoare talentul și abilitățile la un loc de muncă potrivit. Beneficiarii proiectului sunt două grupuri de 15 elevi fiecare, de clasa a 11-a, profil tehnic – energetic, de la Liceul Tehnologic “1 Mai” din Ploiești și Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleț” din Brașov. Programul este realizat de către Școala de Valori în parteneriat cu Electrica.

 Reprezentanții companiei Electrica ne fac o incursiune în universul proiectului: Suntem mândri să ne implicăm într-un nou proiect: „Electrica – Drum Sigur spre o meserie adevărată”, parte a programului naţional “Alege-ţi drumul”, derulat în colaborare cu Asociaţia Școala de Valori. Scopul acestuia este de a oferi suport în pregătirea de specialitate și creşterea șanselor de angajare a viitorilor absolvenți ai liceelor cu profil tehnologic. Astfel, elevii din clasa a XI-a de la Licee Tehnologice din Ploieşti și Brașov participă la ateliere de educație non-formală dar și la prezentări susținute de specialişti din cadrul Electrica, pentru a afla mai multe informaţii despre activitatea de electrician, urmând ca cei care doresc să aleagă această meserie să fie consiliaţi mai departe”.

În prima etapă a proiectului, adolescenții participă la câte 6 sesiuni de educație non-formală în Ploiești, respectiv Brașov, în perioada Octombrie 2017 – Ianuarie 2018. Atelierele, susținute de traineri din Școala de Valori, se concentrează pe a-i ajuta pe aceștia să se cunoască mai bine și să-și dezvolte puncte forte, care să-i pregătească pentru piața muncii în contextul actual. Competențele și atitudinile pe care tinerii le dezvoltă în cadrul atelierelor sunt: comunicare, auto-disciplină și organizare precum și creșterea încrederii în sine. De asemenea, tinerii învăță cum să abordeze procesele de învățare într-un mod eficient, află informații utile despre cum arată un proces de angajare și despre cum se pot pregăti pentru un interviu și un eventual loc de muncă.

În a doua etapă a proiectului, elevii și profesorii vizitează sediile locale ale companiei Electrica S.A de la Ploiești, respectiv Brașov. Adolescenții vor descoperi cum arată un mediu de lucru într-o companie romaneasca mare,lider in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica,și își vor creea propria percepție despre ce înseamnă un job în domeniul de activitate pe care îl studiază.

O componentă importantă a proiectului constă în interacțiunea tinerilor cu profesioniștii din domeniul energetic în cadrul unor întâlniri facilitate de traineri din Școala de Valori. În acest mediu non-formal, adolescenții înțeleg cum arată evoluția profesională în această arie, dar și cum își pot alege o meserie potrivită pentru ei.

Gabriela Popovici, Project Manager Școala de Valori, ne descrie cum vede ea adolescenții și cum au răspuns aceștia la ceea ce se întâmplă în proiect:

“Pentru mine, proiectul este o sursă de confirmări și surprize plăcute. Adolescenții din proiect se dovedesc foarte receptivi și avizi de informație și autocunoaștere. Asta este o confirmare a faptului că acest segment de vârstă este unul foarte deschis, în ciuda tuturor dificultăților și nuanțelor inerente procesului de comunicare cu adolescenții.

Surpriza constă în reacția lor la acest curs: s-au întors la timp și dornici de lucru după prima zi; s-au declarat extrem de curioși și surprinși de ce au aflat despre ei. Aceasta este dovada faptului că educația non-formală trebuie să înceapă să își găsească locul cât mai mult în educația copiilor noștri, la toate vârstele și la toate nivelurile.”

În mod oficial, pentru cei 30 de adolescenți, programul “Electrica – Drum Sigur către o meserie adevărată” se va încheia în ianuarie 2018, însă organizatorii își doresc ca impactul proiectului să fie unul cu rezultate pe termen lung în evoluția lor profesională.

Vă invităm să aflați mai multe informații despre program, accesând www.scoaladevalori.ro/electrica-drum-sigur/.

Contact:

Ioana lupu, Specialist Comunicare Școala de Valori

ioana.lupu@scoaladevalori.ro

0748 158 516

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.