Liceenii participanţi la prima ediţie a programului YouthBank Ploieşti s-au întâlnit marţi, 24 iunie, la Casa Corpului Didactic, în cadrul evenimentului de încheiere a programului din acest an şcolar. Cei 15 voluntari, membri ai echipei YouthBank Ploieşti, “tineri bancheri”, şi-au împărtăşit experienţele din acest an, iar cele 8 echipe de liceeni ale căror iniţiative au fost finanţate de program au prezentat rezultatele proiectelor implementate.
Implementat pentru prima dată în Ploieşti începând cu octombrie 2013, YouthBank este un program administrat de către un grup de liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care au ca scop crearea unui fond pe care îl investesc apoi în comunitate, sub formă de granturi, pentru proiecte gândite şi realizate de alţi liceeni. În prima ediţie (2013-2014), echipa YouthBank Bucureşti a reuşit să mobilizeze suma de 13.000 lei. Pentru a strânge aceşti bani, liceenii din echipa YouthBank Ploieşti, au vândut felicitări, cu ocazia Crăciunului şi au realizat trei evenimente de strângere de fonduri planificate şi organizate de ei înşişi: Ice Party la Patinoarul Olimpia Ploieşti, ‘9 Ne este dor de Toni’, la Sala Sporturilor, în parteneriat cu Asesoft Ploieşti şi YouthParty cu Trupa de teatru de improvizatie, Obligo. Suma mobilizată de liceeni a fost dublată de partenerul naţional al programului: BRD- Groupe Societe Generale.
Din acest fond au fost finanţate 8 proiecte propuse de echipe de elevi din liceele si colegiile ploieştene, care au reuşit să identifice soluţii pentru anumite nevoi din comunitatea lor. Proiectele ating domenii variate: social, educaţie, mediu, artistic/cultural ş.a. Printre acestea se numară: activitaţi ecologice, concurs de arta urbană, concursuri sportive, campare, ateliere de prim ajutor, concursuri de orientare turistica, cursuri de formare.
Coordonatorul adult al proiectului FII AS, Magdalena Leca: “Plecând de la lipsa oportunitaţilor de a face mişcare, dar mai ales de la stilul de viaţă comod în care sportul preferat se rezumă la a mişca degetele pe tastatura telefonului sau computerului, am iniţiat acest proiect: FII AS!. Consider că am tras un semnal de alarmă în acest sens şi am îndreptat
atenţia adolescenţilor noştri către o viaţa sănătoasă, o viaţa activă. Tinerii implicați au conștientizat că pot avea şi alte alternative de a petrece timpul liber, au fost încântaţi să participe la activitaţile din cadrul proiectului chiar dorindu-şi să mai repete astfel de evenimente.’’
Voluntar al proiectului T.O.Ţ.I în comunitate, Cosmin Popa: “Consider că programul YouthBank Ploiești a fost nu numai o sursă de finanţare ci şi o resursă de inspiraţie pentru tinerii liceeni aplicanţi şi voluntarii implicaţi. Proiectul “T.O.Ţ.I. ȋn comunitate , ȋn care m-am implicat ca voluntar, nu ar fi existat fără ȋncrederea echipei care ne-a evaluat ideea. Faptul că am fost finanţati şi apoi susţinuţi ȋn implementarea activităţilor, ne-a ajutat să cȃştigăm ȋncrederea celor din jur ȋn ideea noastră şi mai ales, ne-a oferit nouă şansa de a îndeplini un vis.”
Liderul de echipă al proiectului eARTh, Adrian Popovici: ’’Totul a început din dorinţa de a ajuta. Am intrat în echipa de proiect a şcolii noastre odată ce am auzit de aceasta şi am fost entuziasmat de ideile celorlalţi membri. Cu toate astea, nu pot să spun că a fost uşor şi că totul a mers cum plănuisem.
În primul rând, au existat probleme de comunicare între membri, ceea ce a dus la probleme organizatorice, dar care într-un final s-au rezolvat de la sine. În al doilea rand, unii din membrii echipei au fost foarte ocupați cu alte activităţi şi programul personal al fiecăruia făcea ca întâlnirile cu toată echipa să fie foarte rare.
Pe de alta parte, ca lider de echipă am învățat lucruri esențiale despre lucrul cu oamenii, cum ar fi faptul că motivaţia personală a fiecărui membru este cea mai importantă în cadrul unui proiect. Odată ce o persoană cu care lucrezi va fi motivată de un anumit factor aceasta va fi mai eficientă.’’