Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, iar după o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 19.00, îl veți putea reîntâlni pe Alexandru Tomescu în Concertul nr. 3 în si minor, op. 62, pentru vioară și orchestră, de Camille Saint-Saëns, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru. În cea de-a doua parte a serii veți putea audia Variațiuni și fugă pe o temă de Mozart, op. 132, de Max Reger.
Violonistul Alexandru Tomescu a început să studieze vioara cu mama sa, prof. Mihaela Tomescu, și a continuat cu studii îndrumate de maestrul Ștefan Gheorghiu în România și de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci și Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuride vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris), Paganini (Genova), George Enescu (București), Sarasate (Pamplona), Kloster Schöntal (Germania), etc.
Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam). A concertat sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur.
Câștigarea în 2007 a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder – Voicu a însemnat începutul unei noi și frumoase povești muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care în timp s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale românești.
Ferm convins că muzica poate fi un instrument activ de transformare a societăţii, Alexandru Tomescu își pune constant talentul în slujba a numeroase cauze, fie că e vorba de proiecte sociale, de salvare a patrimoniului sau ecologice. Susţine Fundaţiile WWF România și Pro Patrimonio, a cântat pentru copiii sprijiniţi de Fundaţia Special Olympics și începând din 2012 este Ambasador al Fundaţiei Hope and Homes for Children România.
Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 în calitate de prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.
Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002, evoluând alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului „Mihail Jora” de la Radio România, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate la Editura Casa Radio.
Biletele, în valoare de 30 de lei (adulți), 20 lei (pensionari) și 10 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.eu.