Magdalena și Sorin Gheorghiu sunt doi tineri prahoveni, care de șase ani locuiesc în Kuweit. Deşi Sorin este prahovean prin adoptie, deoarece a venit în Ploieşti în 1993, când a inceput să studieze la Universitatea de Petrol şi Gaze, ne-a mărturisit că la sosirea sa aici, a avut senzația că s-a întors acasă. Urmând o tradiţie a familiei, fiind la a doua generație de ingineri petroliști din familie, Sorin Gheorghiu rămâne asistent la catedra de hidraulică, iar apoi se angajează la o companie, pentru care lucrează din 2008, în Kuweit.
“ Am avut șansa sau norocul pot spune, că acum ceva timp în urmă, povesteşte Sorin Gheorghiu, să discut cu Excelenţa Sa Domnul Ambasador al României în Kuweit, Vasile Sofineti. Domnia Sa a fost de acord să arătăm tuturor valorile noastre româneşti, cu care ne mândrim. Aşa s-a născut proiectul primei noastre expoziţii, pe care o putem numi proiect pilot. Aceasta a avut loc pe 4 noiembrie anul trecut şi a marcat împlinirea a 50 de ani de relații diplomatice România-Kuweit. Pentru că în familia noastră exista o tradiție și în ceea ce privește filatelia, am organizat o expoziție filatelică. Am pornit iniţial de la trei exponate. Meritul este al soției mele, Magda (ploieșteancă n.r.), care a muncit foarte mult pentru realizarea acestei expozitii.”
“Practic, își începe Magdalena Gheorghiu povestea, discuțiile privind această primă expoziţie au început în martie și s-au materializat, după cum a spus Sorin, în noiembrie. Expoziţia a fost găzduită de o bibliotecă renumită în Kuweit, care în principal se ocupă cu conservarea culturii și artei arabe. Fără să fim lipsiți de modestie putem spune că expoziţia a avut un ecou pozitiv, atât în rândul comunității românești de acolo, de altfel destul de numeroasă, dar și în rândul kuweitienilor, care s-au arătat foarte receptivi, interesați și curioși. Exponatele au fost din mineralogie, din lumea cactușilor și a papagalilor, iar un loc important au ocupat panourile cu “România pitorească”. Şi pentru că abia am prins gustul organizării unor astfel de manifestări culturale, continuăm acest gen de activităţi”.
Următoarele proiecte ale familiei Gheorghiu sunt prezentarea istoriei petrolului românesc, partea întâi, cu ocazia Zilei Naționale a României, o seară Caragiale, organizată de ziua marelui dramaturg , în jurul datei de 30 ianuarie – anul viitor, și o expoziție despre vestitorii primăverii.
“Am dorit să organizăm o expoziție despre Ploieștiul vechi și Ploieștiul nou, aidoma unei imagini în oglindă, dar am optat pentru istoria petrolului, pentru că avem cu ce ne mândri în acest domeniu, specialiștii școliți aici la Ploieşti, sunt unii dintre cei mai valoroși din lume și uite așa am reușit să aducem și Ploieștiul nostru drag în prim-plan, acolo, atât de departe de ţară”, a adăugat Magdalena Gheorghiu.
Monica BOSTAN