„Regele Mihai. Album istoric”

„Regele Mihai. Album istoric”

 

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem:”Regele Mihai. Album istoric”, deDiana Mandache.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

 

Editura Litera

Diana Mandache este un istoric specializat în regalitatea europeană, cu stagii de cercetare în arhive din Marea Britanie, SUA, Germania, România. A publicat mai multe volume dedicate Casei Regale a României, în româneşte sau în engleză.

Albumul de faţă este nu numai cel mai important apărut până acum, ci şi un inedit şi dinamic portret al Regelui Mihai I, conturat prin intermediul selecţiei ample de fotografii şi documente realizate de istoric. Albumul prezintă trei aspecte importante ale vieţii şi personalităţii Regelui: educaţia şi anii de formare, ceremoniile şi solemnităţile la care a participat în calitate de principe şi de suveran al ţării, felul în care îşi petrecea timpul liber şi hobby-urile sale. Anexele cuprind o selecţie de documente inedite privitoare la Rege, din Arhivele Naţionale ale României, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe, precum şi din Arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Printre paginile albumului se regăsesc fotografii şi documente din copilăria şi adolescenţa regelui – de la naştere şi botezul regal, Mihai împreună cu părinţii sau bunicii, cu familii regale europene, Marele Voievod şi şcoala palatină, acte şcolare, ierbarul principelui moştenitor Mihai sau imagini de la bacalaureat.
Alături de imagini este reflectată presa timpului sau documente până acum nepublicate, printre care scrisoarea principesei Elena către guvernanta St. John, file din jurnalul reginei bunică, cărţi poştale scrise de principele Mihai către bunica sa regina Maria, scrisoarea principelui Moştenitor către tatăl său regele Carol al II-lea, schiţe de amplasament ale trupelor la parade militare sau ale oficialităţilor la ceremoniile religioase ş.a.

Istoricul Diana Mandache a afirmat că albumul s-a născut din nevoia de a face cunoscută o pagină de istorie a României, prezentând „un portret inedit al regelui Mihai.” Ea a mărturisit că nu i-a fost uşor să scrie o carte despre o personalitate aflată în viaţă. „E dificil. Orice carte despre regalitate reprezintă un lucru important despre istoria României”, a spus istoricul.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.