Începând cu anul școlar 2017-2018 și continuând până în anul școlar 2020-2021, elevii Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Ploiești au fost inițiați și puși față în față cu lumea mass-mediei, prin implicarea într-un proiect educativ național – Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media.
Programul este susținut și implementat la nivelul liceului de către patru profesori de discipline diferite: limba franceză, limba engleză, istorie și limba și literatura română.
De ce au nevoie adolescenții de Educație media?!
Într-o perioadă în care candidații sunt aleși în baza abilităților lor de comunicare în mediul online și prin reclame de 30 de secunde, iar războaiele se văd în timp real pe internet și la televizor, educația media are un rol unic în pregătirea cetățenilor pentru a se implica și contribui la dezbaterea publică.
Este foarte important să înțelegem că educația media nu are legătură cu „protejarea” copiilor de mesajele nedorite. Deși există voci care îndeamnă familiile să închidă telefonul mobil sau televizorul, realitatea este că mass-media sunt atât de înrădăcinate în mediul nostru cultural încât chiar dacă oprim tehnologia, tot nu putem scăpa de cultura media de astăzi. Mass-media nu mai influențează doar cultura noastră. Mass media sunt cultura noastră.
*Prin urmare, educația media își propune să sprijine elevii să devină competenți, critici și literați în toate formele media, pentru a putea controla interpretarea a ceea ce văd, aud sau cu care interacționează.
În cadrul proiectului PREDAU EDUCAȚIA MEDIA! au fost create mai multe materiale și instrumente didactice, utile profesorilor, prin care aceștia îi vor ajuta pe elevi să devină cetățeni implicați în viața comunității, dezvoltându-le gândirea critică, capacitatea de a-și exprima gândurile și opiniile și dorinta de implicare socială.
De asemenea, elevii vor putea să înțeleagă și să respecte rolul media într-o societate democratică, să distingă informația de propagandă și să folosească responsabil rețelele sociale.
Cine este în spatele acestui tip de educație care a fost deja implementat în școliile românești?
Centrul pentru Jurnalism Independent și-a adunat anul trecut forțele și a pornit un proiect, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, program strategic Predau educație media! Laboratorul de Educație și Cultură Media. Cine sunt oamenii aceștia și cu ce se ocupă ei? Păi sunt un fel de câine de pază al junglei informaționale, organizație care are ca activitate principală asanarea câmpului mass-media, menținerea lui într-o stare de echilibru, fără derapaje, respectarea unor standarde profesionale.
Anisoiu Beatrice Daniela