PACT pentru Comunitate – Comunitatea începe cu tine!
„Niciodată sa nu te îndoieşti că un grup mic de oameni inteligenţi şi devotaţi pot schimba lumea. De fapt, este singurul lucru care a făcut-o vreodată”.
Margaret Mead
România este cel mai ruralizat stat membru din Uniunea Europeană, iar cele mai sărace regiuni sunt cele din mediul rural. În acest context, în dezvoltarea comunităților rurale mici și medii, principalul capital îl reprezintă oamenii cu inițiativă care pot produce schimbare la nivel local.
Prin programele pe care le derulăm în cadrul Fundaţiei PACT, identificăm reprezentanți cu inițiativă din zonele rurale din sudul României şi îi sprijinim prin instruire, consultanță, facilitare comunitară și microfinanțări pentru a gândi și a dezvolta ei înșiși proiecte relevante în comunităţile lor: acces la surse de apă potabilă, reabilitarea de drumuri impracticabile, înfiinţarea de cluburi de socializare și/sau dezvoltare de talente pentru vârstnici, tineri sau persoane cu dizabilități, crearea de centre comunitare și/sau culturale și de tradiții, educarea copiilor și tinerilor pentru a fi competitivi într-o lume a tehnologiei, revitalizarea de obiective culturale (muzeul satului) sau construirea de terenuri de joacă pentru copii.
România rurală funcționează după reguli de cele mai multe ori nescrise, iar pentru a contribui la dezvoltarea ei avem nevoie de un Fond de Dezvoltare Comunitară Sustenabilă pentru a le putea oferi oamenilor din comunitățile locale nu numai un sprijin financiar pentru implementarea proiectelor propuse, dar și flexibilitatea de a profita de procesul de învățare generat de rezolvarea problemelor locale. Astfel, aceste nevoi sunt semnalate de către comunitate, iar PACT contribuie cu programe de formare, consultanță și facilitare pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități și să vină cu soluții ei înșiși.
Am creat fondul PACT pentru Comunitate atât pentru a finanţa proiecte comunitare şi start-up-uri cu profil social sau cultural, cât şi pentru a oferi formare, consultanţă și facilitare celor care iniţiază astfel de acţiuni cu scopul de a contribui direct la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din comunităţile locale. Pentru că nevoile în zonele rurale sunt mari şi noi comunităţi aşteaptă sprijinul nostru, dorim să creăm parteneriate strategice pentru sustenabilitatea pe termen lung a fondului.
Dacă vrei să afli cum poţi contribui la Fondul pentru Dezvoltare Comunitară Sustenabilă PACT pentru Comunitate, ne poți contacta la + 40 723 334 645 (Ioana Traistă) și la adresa de e-mail ioana.traista@fundatiapact.ro și stabilim împreună cum contribuția ta poate să-i ajute pe oamenii cu inițiativă din mediul rural să dezvolte proiecte de ecologie, culturale și educaționale, să promoveze arta și meșteșugurile tradiționale, să rezolve probleme de mică infrastructură, să-și dezvolte și să-și promoveze comunitatea!
Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent, am sponsorizat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6,000 de persoane din medii dezavantajate.
www.romaniapozitiva.ro/author/fundatiapact







