Nicolae Iorga, evocat la Vălenii de Munte

Nicolae Iorga, evocat la Vălenii de Munte

Cea de-a IX-a ediţie, a sesiunii de comunicări ştiinţifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”a debutat astăzi, la Vălenii de Munte, acasă la Nicolae Iorga. Ca de fiecare dată, Muzeul Memorial, care poartă numele marelui savant şi istoric, a  fost gazdă primitoare pentru muzeografi sosiţi din toate colţurile ţării, pentru a-şi susţine lucrările şi în acelaşi timp pentru a-i aduce un omagiu lui Nicolae Iorga, la 143 de ani de la naşterea sa.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut Marinelei Peneş, Director al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, care i-a salutat pe cei prezenţi, apreciind varietatea subiectelor, care urmează să fie dezbătute pe parcursul celor trei zile. Andrei Nicolae, consilier local şi Director al Centrului Cultural din localitate, a adresat un cuvânt de bun-venit tuturor oaspeţilor.

Prof.univ.dr. Alex Mihai Stoenescu a prezentat lucrarea „Globalizarea în cultură”, subliniind necesitatea noastră, de a ne păstra identitatea, ca popor. Prof. univ.dr. Petre Ţurlea a evocat personalitatea lui Nicolae Iorga, în strânsă legătură cu anul 1914, anul izbucnirii Primului Război Mondial.

Prima parte a zilei s-a încheiat  cu depunere de flori, în semn de omagiu, la busturile savantului, din curtea muzeului şi din centrul oraşului Vălenii de Munte.

Lucrările Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice se vor încheia sâmbătă 7 iunie, cu o deplasare documentară pe traseul Văleni- Valea Călugărească – Vărbila – Urlaţi.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.