Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila in Posesti – Prahova si alte doua comune din Romania

Dupa prima etapa din cadrul proiectului „Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila”, reprezentata de vizitele de evaluare a potentialului de resurse si interesului comunitatii in a dezvolta forme asociative in agricultura, Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare a ales cele trei comunitati care vor continua in cadrul programului.

In urmatoarele luni, vom facilita coagularea grupului de initiativa format din 5-10 fermieri in Hartiesti (Arges), Posesti (Prahova) si Suhaia (Teleorman). Cele trei comunitati au fost alese pe baza unei cercetari aplicate in cinci comunitaţi rurale, care a evaluat resursele locale existente, dorinta de asociere, spiritul de initiativa, varietatea de oportunitati de asociere, deschiderea mediului instituţional.

In fiecare dintre cele trei comunitati se va organiza un atelier de antreprenoriat pentru grupul de initiativa, care va avea ca rezultat concret generarea si dezvoltarea unei idei de afaceri. Fundatia PACT, in calitate de partener ce asigura asistenta tehnica, va sprijini prin consultanta grupul de initiativa pentru a pune bazele unei entitati agricole asociative viabile. Va fi selectata cea mai buna idee de afacere pentru agricultura locala. Vom oferi facilitare si consultanta pentru ca grupul sa-si dezvolte viziunea si misiunea pe termen lung, sa identifice cea mai potrivita formula de asociere pentru comunitatea locala si pentru concretizarea ideii de afaceri selectate.

Proiectul lansat de Fundatia PACT impreuna cu Romanian-American Foundation isi propune sa stimuleze crearea de grupuri de initiativa ale fermierilor locali, oferind asistenta si consultanta pentru dezvoltarea unor forme asociative in agricultura, cu scopul valorificarii pe piata a productiei, cresterii eficienteisi dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale.

In  cadrul acestui proiect, PACT va organiza pentru prima data in Romania un atelier de lucru – Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) – ca instrument de monitorizare, evaluare si ajustare a unui proiect inovator intr-o comunitate, avand ca rezultat direct alinierea nevoilor, asteptarilor si comportamentelor tuturor actorilor locali (organizatii comunitare, autoritati si institutii locale, potentiali consumatori din orasele din proximitate etc), pentru a asigura un impact optim al proiectului.

”Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila” este implementat de Fundatia PACT in cadrul programului „Dezvoltare Rurala prin antreprenoriat si asociere” initiat si finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu CIVITAS, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societaţii Civile (FDSC), Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CMSC), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) si Centrul pentru Educaţie Economica si Dezvoltare (CEED).

Acest proiect este sustinut de partenerii media: Radio France International, Romania Pozitiva, StiriONG, Gala Societatii Civile, Calendar Evenimente si Eurodesk.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.