2013 aduce o nouă provocare antreprenorilor care sunt în căutarea unei idei de business. Astfel, în acest articol, va prezentam 4 idei de afaceri pentru 2013 care se pot dezvolta în mediul rural.
Legumicultură ecologică
Fenomenul ECO a început să ia amploare în zilele noastre, tot mai mulţi cumpărători fiind în căutarea diverselor produse ecologice, care să aibă gustul de odinioară. Legumicultura ecologică este o nişă de succes, în care se pot dezvolta diverse afaceri precum cultivarea roşiilor. Principalele atu-uri ale acestui domeniu sunt produsele mult mai sănătoase care oferă gust şi textură spre deosebire de produsele din import care se găsesc în marile magazine, care sunt cultivate intensiv şi sunt inferioare calitativ. Avantajele produselor BIO sunt reprezentate de faptul că acestea nu sunt tratate chimic şi se folosesc îngrăsăminte 100% naturale.
Pentru cei care deţin o parcelă de pământ şi doresc sa iniţieze o astfel de afacere, mai au nevoie de o seră prevăzută cu un sistem de irigaţie, seminţe de calitate şi câţiva angajaţi. Investiţia iniţială începe de la 10.000 de euro şi creşte în funcţie de mărimea serei şi de dotări.
Ca şi piaţă de desfacere se pot realiza contracte cu vestul Europei, unde un kilogram de roşii ecologice se vinde cu minim 2-3 euro/kilogram.
Producerea si comercializara online a produselor traditionale romanesti
O idee de afacere ce poate fi asociata celei legate de agricultura/ pomicultura/ legumicultura ecologica este si cea de a produce conserve traditionale, facute in casa. Dulceata, compot, zacusca, sirop si lista poate continua foarte mutl, facute dupa retete traditionale si naturale sunt deasemenea la mare cautare. O metoda simpla si eficienta de comercializare este prin intermediul unui magazin online. In marile orase cererea este in continua crestere, si asta se poate observa si din impactul pe care le au targurile cu produse traditionale. Un magazin poate fi facut cu 2000 – 5000 euro,iar promovarea online si prezenta la targuri va va aduce clienti pentru produsele dumneavoastra, facute in casa.
Agroturism – o afacere de familie
Cu o investitie de minim 10-15.000 de euro, poţi realiza o pensiune agroturistică. Conform legislaţiei, aceasta trebuie să cuprindă maxim 8 camere şi să ofere servicii de cazare şi masă în gospodăria proprie. Serviciile de masă sunt oferite conform tradiţiei zonei în care se desfăşoară această activitate şi cuprind alimente naturale, produse în locaţia respectivă.Ca si activitati de agrement, se pot include activitatile „normale” pentru orice gospodarie sau plimbari la obiectivele turistice din zona, oferint metode de transport traditionale: bicicleta, trasura sau pe jos.
O alta idee de afaceri – Drumeţii cu bicicleta
Drumeţiile cu bicicleta reprezintă o altă afacere care se poate dezvolta în mediul rural. Ai nevoie doar de câteva biciclete şi un traseu care să le prezinte clienţilor obiectivele turistice ale zonei. Acest serviciu se poate extinde prin închirierea de ATV-uri sau sănii trase de cai – pe timpul anotimpului rece. Poate fi dezvoltata ca o afacere de sine statatoare sau aceste servicii pot fi oferite adiacent, la pesniunea agroturistica.
Pentru alte idei, vizitează Enciclopedia Afacerilor, locul unde găseşti cele mai originale planuri de afaceri!
O lista interesanta cu idei de afaceri, felicitari pentru articol. 🙂