Hranirea porumbeilor: se face in toate anotimpurile anului,o data, de doua ori sau de trei ori pe zi. Porumbeii se hranesc constant cu un amestec de mancare care contine mai multe seminte atat mici cat si mari. Columbofilii isi pot prepara singuri amestescul sau pot cumpara de la magazinele specializate diefrite tipuri de mancare care sunt ambalate la sac de 25 kg,amestecate special pentru ei.
Hrana lor este de mai multe feluri: pentru concurs,pentru naparlire si pentru porumbeii inchisi(matca) care contine mai multa mazare pentru o crestere frumoasa a puilor,care pe viitor vor concura. Pe langa aceasta hrana care este necesara pentru a face perfomante nu trebuie sa le lipseasca din crescatorie gritul(calciu si mineralele)care este cel mai important supliment pentru pasarile noastre. Gritul este benefic pentru dezvoltarea sistemului osos cat si pentru o digera hrana mai repede. Este bine cunoscut faptul ca gritul este foarte important pentru porumbeii nostri dupa cum se stie si dupa experimentele facute de un columbofil geman care timp de 6 luni nu a administrat grit porumbeilor lui si acestia slabise foarte mult,iar cand a reluat administrarea cu hrana minerala, porumbeii si-ai recuperate greutatea. Gritul trebuie sa fie in permanenta proaspat ca porumbeii sa-l poata ciuguli cu pofta(iar daca nu-l mai ciugulesc pe cel vechi trebuie indepartat,spalat si uscat ulterior putand fii servit,porumbeii ciugulindu-l cu pofta-experiment propriu) .
Gritul este foarte important pentru porumbei dar nu este promovat pe piata pentru ca este ieftin ,nu cantareste mult si din moment ce este ieftin nu se fac bani din el(un colubofil priceput va stii ca este nevoie in permanenta de grit la el in crescatorie).
Un alt supliment nutritiv este drojdia de bere. Cercetatorii ii lauda valoarea nutritionala atat in cazul oamenilor cat si al animalelor. Drojidia de bere este benefica in cresterea poftei de mancare ,este un depurativ al sangelui. Majoritatea crescatorilor administreaza drojdie de bere tot anul. Drojdia este disponibila atat sub forma de pilule(necesita un mod de administrare mai greu) cat si sub forma de lichid sau pudra . Eu prefer pudra pe care o amestec cu grauntele foarte putin umede.
Baia porumbeilor: este necesara cu regularitate o data pe saptamana in anotimpul mai rece iar vara de doua ori pe saptamana inclusiv in ziua intoarcerii din concurs. E recomandat sa puneti in apa putin otet si sare de bucatarie( eu pun albastru de metilen). In timpul naparlirii baia trebuie facuta cu regularitate . Un lucru care trebuie tinut minte: nu lasati pasarile sa se scalde seara deoarece penajul nu are timp sa se usuce,iar noaptea porumbelul nu se misca ca pe timpul zilei si risca sa stea umed toata noaptea,acest lucru va dauna rormei porumbelului.
In articolul viitor va voi vorbi despre porumbei pe timpul iernii.
Le dorim vant in pene acestor atelti ai aerului!
Juganaru Andreea
Si ingrijirea unde este