București, 18 mai 2016 – ”Plantăm fapte bune în România” este o poveste scrisă împreună. Împreună am visat, am pus energie, timp și credință în gândurile, cuvintele și faptele noastre. Împreună am înțeles că ne putem construi viitorul pe care ni-l dorim și tot împreună am învățat cum să facem primii pași pe acest drum. În 2015 am spus tuturor valorile noastre modul de organizare, am împărtășit experiența noastră celor interesați și i-am încurajat să se organizeze pe cont propriu. Să demonstrăm împreună că totul este posibil și că pot fi oferite societății o diversitate de modele culturale viabile.
După ziua de 14 noiembrie 2015, am primit poveștile celor care au răspuns îndemnului nostru. Am simțit, încă o dată, cat de mult contează puterea exemplului, precum și necesitatea de a fi folositor comunității. Istoria celor cinci ani este scrisă de către toți cei implicați în activitățile „Plantăm fapte bune în România”.
În 2015, ne-am demonstrat că limitele sunt doar cele pe care ni le impunem singuri. În 2016, vrem să dezvoltăm direcțiile începute anul trecut și vă așteptăm alături de noi. Să creștem împreună cu pădurile noastre și să privim plini de nădejde spre viitor!, mărturiseşte Marin Toma, coordonator de voluntari în raportul anual pentru 2015, pe care iniţiativa îl dă publicităţii.
Pe 14 noiembrie 2015, „Plantăm fapte bune în România” a realizat cea mai mare acţiune de împădurire cu ajutorul voluntarilor: 225.500 de puieţi au prins viaţă prin efortul a 11.141 voluntari pe 73 de ha – terenuri publice neproductive şi pe terenuri private deţinute de persoane care au răspuns apelului iniţiativei şi s-au mobilizat independent. În aceeasi zi, alţi 9.512 puieţi au fost plantaţi de 832 de voluntari, în numele proiectului, atât în România cât și in Republica Moldova.
Din 2011, 22.182 voluntari au plantat 462.200 puieţi pe o suprafaţă de 135.5 hectare de teren public, aflat în situații dificile: suprafețe agricole degradate, afectate de alunecări sau în pericol de deșertificare. Reușita proiectului se datorează perseverenței, dragostei pentru natură, dar și implicării, în regim de voluntariat, a specialiștilor din silvicultură.
Acțiunile de împădurire au reprezentat cea mai importantă sursă de dezvoltare a proiectului: în cele două anotimpuri potrivite plantărilor, au fost organizate acţiuni de plantare, cea mai amplă fiind cea din 14 noiembrie, când voluntari din 14 judeţe ale ţării au plantat în cadrul campaniei „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”
În vara anului trecut au continuat acţiunile de îngrijire ale tuturor plantaţiilor din proiect. În mare parte, acestea au fost posibile cu ajutorul persoanelor private de libertate.
În 2015, eforturile voluntarilor implicaţi în fundraising au adus iniţiativei fonduri în valoare de 144,673 euro.
Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a fost partenerul instituţional al acestui demers. R.N.P. – ROMSILVA a furnizat gratuit puieții necesari împăduririi și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.
Partenerii „Plantăm fapte bune în România” din 2015 au fost: Unicredit Bank – partener financiar, Arval – partener de mobilitate, Dedeman – partener unelte, Fan Courier – curierul oficial al iniţiativei, AXN, Antena 1 şi Antena 3 – parteneri media.
Au spriijint acţiunile şi: Algeco, BDO Audit, Brenntag, CA Immo, Immofinanz, Cetelem, CBRE, DB Schenker, Double Tree by Hilton, Ericsson, Huawei, Inmedio, JTI, Luxoft, Mega Image, Orange, Quadra, Skanska şi Webhelp.
Totodată, artişti sau persoane publice au avut un rol important în promovarea proiectului. Alexandra Uşurelu şi Alex Găvan au fost susţinătorii „Plantăm fapte bune în România” în 2015.
Raportul anual 2015 este disponibil pe http://www.plantamfaptebune.ro/2015/
sursa: comunicat de presa