Numărul celor care donează sânge la Centrul de Transfuzii din Ploieşti este în scădere. Nici măcar sărbătorile de iarnă nu mai reprezintă, pentru majoritatea posibililor donatori, un motiv în plus de a face o faptă bună.
Numărul accidentelor rutiere şi al bolilor grave creşte pe zi ce trece, la fel şi numărul persoanelor bolnave care au nevoie de sânge. Din păcate, în judeţul Prahova, puţini sunt tinerii care se încumetă să facă un astfel de gest doar din spiritul civic, astfel că, numărul de prize recoltate în anul 2012 a scăzut foarte mult faţă de anul precedent, situaţie care a generat un impact negativ asupra asigurării cu sânge a spitalelor. Din acest punct de vedere, judeţul nostru se confruntă cu o problemă majoră, dacă ne raportăm la numărul celor care ar trebui să vină să doneze sânge. Pe lângă asigurarea stocului de sânge pentru întregul judeţ, reprezentanţii Centrului de Transfuzie din Ploieşti au ca sarcină şi stocul pentru Centrul Universitar din Bucureşti. „Pentru judeţul Prahova, noi am reuşit să asigurăm sângele cerut de spitale, dar fiind foarte aproape de Capitală, trebuie să avem grijă şi de sângele care trebuie să ajungă în stocul Centrului Universitar, instituţie care are un consum deosebit de ridicat în produse sanguine labile”, a explicat managerul Centrului de Transfuzii, Georgeta Hanganu.
O mână de ajutor
Tinerii trebuie să înveţe că a dona sânge reprezintă, în primul rând, un act de curaj şi de generozitate, nicidecum un gest pe care trebuie să-l facă pentru a primi o recompensă materială. Este o datorie pe care toţi ar trebui să o simtă şi de care trebuie să se achite, mai devreme sau mai târziu. În acest sens, Georgeta Hanganu a rostit o vorbă mare, care ar trebui să ne pună, pe noi toţi, pe gânduri: „ Donând sânge, atunci când eşti sănătos şi când eşti tânăr, este ca şi cum ţi-ai asigura o rezervă pentru momentul în care vârsta, accidentele şi bolile vin necruţător peste fiecare dintre noi. Fără să ne întrebe!”.
Holul Centrului de Transfuzii este „vizitat” şi de tineri, însă aceştia vin pe ultima sută de metri, fiind nevoiţi să doneze sânge pentru o rudă sau o persoană dragă care are nevoie urgentă de acesta.
Media de vârstă a donatorului poate fi cuprinsă între 30 şi 45 de ani, femeia trebuie să cântărească peste 55 de kilograme, iar bărbatul, peste 65. Dacă eşti sănătos, nu urmezi niciun tratament, eşti echilibrat şi îţi doreşti să-ţi ajuţi semenii, nu ezita să donezi sânge. Gestul tău poate salva o viaţă!
sursa: www.telegrafuldeprahova.ro







