„Transformăm transformatoare, dăm Ploieștiului culoare!” Nu sunt simple rime, ci o inițiativă apreciabilă a tânărului ploieștean Ionuț Urzeală, care propune schimbarea griului și a cuvintelor obscene de pe transformatoarele din oraș în imagini pline de creativitate. Și cum orice proiect are nevoie și de susținere, și de data aceasta Fundația Comunitară Prahova, prin programul „Cercul de Donatori Ploiești“, a răspuns prezent!
Dacă despre proiectul lui Ionuț Urzeală, am tot văzut diverse articole, despre „Cercul de Donatori“ se știu, în continuare, foarte puține detalii. Și nu este un factor de neglijat în această ecuția, ținând seama că prin intermediul acestui program putem genera multe alte schimbări. Acest program este un liant între proiectele menite să aducă un plus-valoare societății și persoanele care vor/pot susține financiar aceste idei. Până în prezent, au fost prezentate și susținute diverse programe, pornind de la cele sociale, de reintegrare a copiilor cu diverse probleme, sănătate (Ex. Caravana femeii), până la cele culturale și de promovare a diverse grupuri și/sau artiști talentați.
”Cercul de Donatori Ploiești”, Arena Leilor pentru ONG-uri și potențiali donatori, este parte a mișcării internaționale ”The Funding Network” (TFN), ce a luat ființă în anul 2002 în Marea Britanie.
Maniera de funcționare este una simplă. Membrii Cercului de Donatori selectează proiecte din comunitate pentru a fi prezentate la evenimentul de finanțare. Aceste întruniri au loc de două ori pe an și sunt deschise pentru participare oricărei persoane care dorește să contribuie pentru o schimbare în comunitate. Participarea este gratuită.
Fiecare proiect este prezentat 6 minute de către un membru al organizaţiei sau de către un beneficiar. Ulterior, începe donația, care pleacă de la 100 de lei, bani dați de către membrii Cercului care au recomandat respectivele proiecte. Treaba bună, cea privind adunarea fondurilor, nu se oprește aici. Organizaţiile invitate ies din sală şi ambasadorii fiecărui proiect susțin în fața invitaților de ce donează și de ce consideră că este important acel proiect. Iar cei care se hotărăsc să susțină ideea trebuie să cotizeze cu 50 de lei/donație minimă. Banii nu trebuie dați pe loc!
Astfel, cu ideea lor, a celor care vor să schimbe societatea prin modele pozitive, cu contribuția membrilor Cercului de Donatori (din care și tu poți face parte), putem pune o piatră de temelie importantă la ceea ce așteptăm cu toții: o schimbare în bine.
Donăm și transformăm!
În acest mod, transformatoarele ochite de Ionuț Urzeală au început să capete culoare la Ploiești. Un mare iubitor al sportului, în general, și al baschetului, în special, Ionuț Urzeală a propus ca imaginile agresive de pe zidurile gri să fie schimbate cu desene/mesaje motivaționale care sa inspire trecătorii sa facă sport, sa mănânce sănătos și să ocolească dependențele societății actuale.
„În Ploiești sunt aproximativ 400 de astfel de puncte de transformare electrică și sunt foarte puține care în acest moment nu au pe ele desene urâte/ cuvinte vulgare/ expresii care inpiră la violență. Noi vrem să astupăm aceste «mâzgălituri» cu desene făcute cu vopsea/spray care sa aibă temele mai sus precizate. Fiind alături de noi nu sunteți doar parte din vopseaua pe care o vom lăsa pe transformatoarele de energie electrică, ci și un sprijin în motivarea tuturor celor care vor fi încântați de imaginile și mesajele pe care cei mai talentați graferi din Ploiești le vor face“, și-a motivat Ionuț Urzeală (foto) inițiativa.
Proiectul se bucură și de susținerea ambasadorului Cristina Moraru, antreprenor, CCMC Advertising.
„Ideea lui Ionuț de a înfrumuseța o parte uitată a Ploieștiului este ceva ce mi-a adus un zâmbet pe față. Ce poate fi mai frumos dimineața decât să deschizi geamul și să fii întâmpinat de o zebră ce paște în zăpadă?! Sau mai știu ce floare și copac de la tropice în timp ce la noi ninge. Să nu-mi spuneți ca nu ați zâmbi! Bucuria și frumusețea sunt lucruri care fac parte din ființa noastră și îl susțin pe Ionuț care a ales să împartă cu noi toate acestea”, a declarat Cristina Moraru.
Dacă ideea lui Ionuț se bucură deja de o intensă mediatizare, sperăm ca succesul proiectului să se regăsească și în realitate, prin susținerea voastră, cei care optați pentru frumos, pentru un strop de culoare în viața de zi cu zi. Până acum, proiectul a atras la Cercul de Donatori suma de 3800 lei de la 40 de donatori individuali.
Banii ajung pentru stray-urile necesare desenării a trei transformatoare din Ploiesti. Imaginile sunt realizate de tineri artiști ploieșteni, studenți sau angajați la instituții de profil.
Dacă îți place ideea și vrei să faci parte dintre oamenii care contribuie la această schimbare a imaginii urbane, intră în legătură cu Fundația Comunitară Prahova pentru a stabili împreună următorii pași. Datele de contact sunt:
Telefon: +40 728 029 977
Mail: initiativa@fundatiacomunitaraprahova.ro
Facebook – pagina proiectului https://www.facebook.com/graffitiPloiesti/?fref=ts
Liliana Maxim