Ceașca de lectură la Edeleanu – un proiect educativ de încurajare a lecturii

Ceașca de lectură la Edeleanu – un proiect educativ de încurajare a lecturii

În cadrul Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Municipiul Ploiești s-a derulat în anul școlar 2018 – 2019 un proiect menit să îi apropie pe elevi de cărți, să îi îndepărteze de lumea virtuală, să îi învețe să comunice față în față și să utilizeze tehnologia în beneficiul învățării – cercul de literatură „Ceașca de lectură la Edeleanu”.

Porțile cercului au fost deschise de dna director, prof. Ionescu Ruxandra, doamnele profesoare de limba și literatura română: Tănase Violeta, Păun Loredana, doamna profesoară de informatică, Pascu Raluca și doamna bibliotecar a liceului, Radu Alina sub o denumirea mai puțin convețională încercând să dea o notă inedită întâlnirilor din cadrul acestuia și să respecte motto-ul ales: „Uneori fericirea este simplă: o ceașcă de ceai, o carte bună, un prieten adevărat! Împreună le putem găsi!”.

Astfel, fie că au avut  loc în sala de clasă, în sala de lectură a bibliotecii sau în aer liber, întâlnirile s-au desfășurat la o ceașcă de ceai, o prăjitură, o înghețată, propunând activități critice și creative. A fost discutată ultima carte citită lunar, s-au prezentat și s-au împrumutat noile cărți cumpărate, au fost citite fragmente și comentate întâmplări și idei care și-au pus amprenta asupra tinerilor lectori, au fost vizionate ecranizări ale cărților… ca între prieteni… și încet, încet cercul a început să fie frecventat nu doar de cititorii conștiincioși, ci și de cei care au vrut să petreacă o oră plăcută în compania prietenilor făcând „altceva”! Dacă la început erau înscriși în club aproximativ 15 elevi, până la finalul anului numărul membrilor s-a triplat.

Pentru a-i motiva, va fi organizat în luna iulie un concurs înscris în Calendarul Activităților Educative Județene 2019 la poziția 54 adresat elevilor din învățămîntul preuniversitar și care propune trei secțiuni:

  1. Creație literară cu tema „Universul ficțional prin ochii adolescenților”: presupune redactarea unor creații personale (o poezie/ o compunere/ un eseu etc.) pornind de la opere literare citite de elevi și care au avut un puternic impact emoțional asupra acestora.

2.    Eseu argumentativ, de 150 – 300 de cuvinte, în care să îți exprime opinia despre rolul lecturii în formarea morală a tinerilor folosind informații din experiența personală/ culturală.

3. Critică literară – „Jurnal de lectură” ceconstă în realizarea, în format electronic, a unui jurnal de lectură de maxim 10 slide-uri utilizând aplicația PowerPoint.

Mai multe informații despre cerințele concursului și înscriere pot fi solicitate la adresa de e-mail ceascadelecturalaedeleanu@yahoo.com sau de pe pagina de Facebook a cercului Ceasca De Lectura.

Toți cei care doresc să participe sunt așteptați cu drag la concurs, dar și la întâlnirile cercului.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.